Duurzaam Bouwen

Van duurzaam wonen naar duurzaam bouwen

Van duurzaam wonen naar duurzaam bouwen
Duurzaam wonen is de trend. Het gaat erom je bestaande woning aan te passen aan de nieuwste mogelijkheden om energiezuinig met onze aarde om te gaan. Duurzaam bouwen vraagt om meer creativiteit. En zeker ook tijd.

Hoewel Staphorst traditie hoog in het vaandel heeft staan, gaat ze met haar tijd mee en doet onder meer een duit in het zakje door windmolens te plaatsen. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. De windmolens die er komen om de inwoners van schone energie te voorzien, krijgen vooralsnog niet de lokatie waar iedereen zich in kan vinden. Maar dat er duurzaam met energie moet worden omgesprongen, daar is iedereen het wel mee eens.

Elektrisch koken en warmtepompen

Dat uit zich niet alleen in windmolens in het landschap, maar zeker ook binnenshuis als het gaat om aanpassingen binnen bestaande woningen om eveneens bewust om te gaan met energie. Nieuwbouwprojecten worden daarentegen direct voorzien van keukens Staphorst waar elektrisch wordt gekookt, warmtepompen worden aangebracht en eventueel zonnepanelen.

Op Funda Staphorst is daar alles over te lezen. In dit geval gaat het om een aantal boerderijwoningen met de charme van toen en het comfort van nu, zoals de huizen worden getypeerd.

Funda toont bovendien tientallen andere bestaande woningen, in verschillende prijsklassen in zowel het dorp als het buitengebied. Er zijn tevens kavels te koop waar een ieder naar eigen smaak een nieuwe vrijstaande woning kan bouwen. En dat biedt nog veel meer mogelijkheden als het om duurzaam wonen gaat. Dat geeft de kans ook duurzaam te bouwen.

Veel experts bieden daar tips en regels voor. We selecteren er een aantal om je te inspireren.

5 tips voor duurzaam wonen

-Een geschikte locatie
Klinkt logisch, maar vraagt een scherpe en vooruitziende blik. Je wilt immers vanuit je huis geen lange autorit en zeker niet uren in de file staan naar het werk. Daarom is de locatie van belang als je duurzaam wilt leven.

-Wat heb je echt nodig
Eerst kijken naar wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen en daarop vervolgens meters aan woonruimte op afstemmen, is zo duurzaam niet. Beter is het om te kijken naar wat je écht nodig hebt. Daaruit blijkt in veel gevallen dat dat minder is dan in dat eerste geval. Dat maakt een huis compacter, makkelijker te verwarmen. Kortom; scheelt gewoon veel geld. En energie.

-Bouwmaterialen
Kies duurzame materialen waar je mee wilt gaan bouwen of laten bouwen. Dat klinkt logisch, maar kan soms best een zoekplaatje zijn. Wat is duurzaam en wat schurkt er tegenaan, maar is het eigenlijk net niet. Laat je goed informeren, ga kijken en voelen, wik en weeg.

-Natuurlijk materialen
Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen zoals hout. Haal het van zo dichtbij mogelijk. Kijk wat er regionaal aangeboden wordt. Dat scheelt transportkosten, en vervuiling.

-Hergebruik
Veel materiaal belandt bij het afval, maar kan prima hergebruikt worden. Doe daar je voordeel mee. Daarmee krijgt een huis ook vaak een veel persoonlijker karakter en wordt het geen eenheidsworst. Dat vraagt wat meer tijd misschien, maar is absoluut de moeite waard.