Energie

Van het gas af: hoe pak je dit aan?

Van het gas af: hoe pak je dit aan?
Met koken en verwarmen op gas stoot je onbewust veel CO2 uit. Ondertussen nemen de klimaatproblemen toe. Het is dan ook niet voor niets dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Nederlanders van het gas af te helpen. Het gebruik van gas is inmiddels ook achterhaald.Er zijn ook andere manieren om een huis te verwarmen. Hierbij kunnen bijvoorbeeld duurzame bronnen worden gebruikt. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de mogelijkheden. We zijn het zo gewend geworden om gas te gebruiken, dat het een hele transitie wordt om dit te veranderen. Graag helpen we je hierbij een beetje op weg.

Gasloos verwarmen

Er zijn verschillende manieren om een huis gasloos te verwarmen. Een hybride warmtepomp is hier bij uitstek geschikt voor. Een warmtepomp werkt niet op gas, maar op stroom. Deze werkt nauw samen met de cv-ketel. Voor het verwarmen van het water en de woning wordt vervolgens energie uit de buitenlucht gebruikt. Dankzij een warmtepomp kun je gemiddeld zestig procent op je gasverbruik besparen. Dat levert een fikse besparing op de energierekening op en zorgt ervoor dat je veel minder CO2 produceert.

Houd er rekening mee dat je met een warmtepomp wel meer stroom gaat gebruiken. Daarom behaal je het meeste rendement door de pomp in combinatie met zonnepanelen te gebruiken. Op die manier kun je je woning volledig duurzaam verwarmen en bijna geheel zelfvoorzienend leven.

Goede isolatie

Om te kunnen wonen zonder gas is goede isolatie van essentieel belang. Zonder een goed geïsoleerde woning is het vrijwel onmogelijk om zo min mogelijk energie te verbruiken. Hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe makkelijker je de warmte in huis immers vast kunt houden. In de zomermaanden geldt dit juist andersom. De woning blijft heerlijk koel, waardoor je minder snel naar ventilators of airconditionings hoeft te grijpen.

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Wat voor jou de beste optie is, hangt vooral af van het type woning en wat er nu al in huis is gedaan.Het is dan ook het verstandigst om samen met een deskundige het huis te onderzoeken en te bekijken wat er mogelijk is.

Stap over op groene stroom

Probeer je zo zelfvoorzienend mogelijk te leveren? Maar wek je nog niet voldoende energie op? Dan is het natuurlijk al fantastisch als je al de nodige stappen hebt ondernomen, maar probeer er dan wel voor te zorgen dat de stroom die je bij een energieleverancier afneemt ook daadwerkelijk groen is. Hoe meer mensen hier extra op letten, hoe meer groene stroom we in Nederland kunnen produceren en hoe meer we afscheid kunnen nemen van de conventionele manieren om energie op te wekken. Als het aan de overheid ligt zullen we rond 2030 zo gasvrij mogelijk leven in Nederland. Om dit doel te kunnen behalen, moeten nou eenmaal de nodige stappen genomen worden. Wacht niet te lang en begin vandaag nog. Alles voor een betere wereld.