In regeringskringen wordt in het kader van een tax shift nagedacht over het invoeren van een btw-tarief van acht procent. Dat zou in de plaats komen van de tarieven van zes en twaalf procent en 1,5 miljard opbrengen. Maar voor de bouwsector is zo’n scenario dramatisch. Het optrekken van de verlaagde btw voor renovatiewerken van zes naar acht procent zal leiden tot een daling van het werkvolume met 3%. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Als de regering beslist om de btw te verhogen, zal dat de bouwbedrijven nog minder zuurstof laten om de crisis te overleven.”
De bouw bevindt zich sowieso in een bijzonder moeilijke situatie. De laatste jaren sleept de sector zich van recessie naar nulgroei, heeft hij enorm te lijden onder de oneerlijke buitenlandse concurrentie en ziet men het aantal faillissementen alleen maar toenemen. De afgelopen tweeënhalf jaar gingen in de bouw al 12.400 jobs verloren. Tegen eind dit jaar zullen naar schatting nog 6.000 jobs verdwijnen. Qua activiteit voorziet de Confederatie hoogstens een nulgroei in 2015.
De bouwsector werd trouwens al geviseerd door een beslissing van de nieuwe federale regering. De leeftijd van woningen die aan het verlaagde btw-tarief van 6% kunnen worden gerenoveerd, zal worden opgetrokken van 5 naar 10 jaar. Deze beslissing vindt waarschijnlijk pas ingang op 1 januari 2016, maar zal op lange termijn ontegensprekelijk een negatieve invloed hebben op de vraag.
Een btw-verhoging kan de sector dus missen als kiespijn. Een studie van het Federaal Planbureau stelde duidelijk dat een btw-verhoging altijd negatieve gevolgen heeft voor de economie: een hogere inflatie, een daling van de koopkracht en het BIP en de vernietiging van jobs. Het Planbureau zegt ook duidelijk dat de bouwsector daarbij steeds als grootste slachtoffer naar voren komt.
Nochtans is de bouw heel belangrijk voor het genereren van inkomsten voor de staat. In 2013 werd zo voor niet minder dan 9,3 miljard gefactureerd voor werken uitgevoerd onder het verlaagde btw-tarief van 6%. De nieuwbouw factureerde in 2013 17 miljard aan 21% btw. Een eventuele verhoging van het algemene tarief zou uiteraard ook een grote impact hebben op de bouw via de investeringen in nieuwbouwwoningen.
Robert de Mûelenaere: “Het optrekken van de btw kan voor ons echt niet. De regering moet beseffen dat de impact van haar beslissingen cumulatief is. Wil men de koopkracht echt nog verder aantasten door de btw te verhogen? Dan moet men beseffen dat men ook kiest voor meer zwartwerk, nog meer verloren jobs en faillissementen in de bouw.”
Algemeen
Van zes naar acht procent btw? Bouw grootste slachtoffer
- Bron: Confederatie Bouw
- 12 januari 2015
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam