Verbouwen

Vanaf 1 januari 2023: Renovatieverplichting bij aankoop van woning

Vanaf 1 januari 2023: Renovatieverplichting bij aankoop van woning
Wie vanaf 1 januari een energieverslindende woning koopt, moet verplicht binnen de vijf jaar een energierenovatie tot label D doorvoeren. Maar Embuild Vlaanderen verwacht dat huishoudens nu al veel beter zullen willen doen dan de huidige vereiste. Want de Vlaamse overheid legt in de komende jaren de lat steeds hoger voor energierenovaties om finaal label A op te leggen voor woningen in 2040 en voor appartementen in 2045. Bovendien is een energierenovatie voor huishoudens noodzakelijk om de energiecrisis duurzaam te bezweren en om te ontsnappen aan een Europese CO2-taks vanaf 2027.

“Embuild Vlaanderen verwacht dat de meeste huishoudens nu al beter zullen doen dan renoveren tot EPC-label D. Want ook bij nieuwbouw zagen we de afgelopen jaren dat huishoudens veel meer deden dan het vereiste E-peil beogen. Zij kenden immers het verstrengingspad voor nieuwbouw en zij wilden hun woning van meet af aan future proof maken. Dezelfde evolutie valt te verwachten voor de steeds strengere renovatieverplichting”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.


Renovatieverplichting verstrengt in 2028, 2035, 2040 en 2045

Vanaf 1 januari 2023 zullen nieuwe eigenaars van een energieverslindende woning (met een EPC-label E of F) binnen de vijf jaar een energierenovatie tot EPC-label D dienen te bewijzen met een nieuw energieprestatiecertificaat (EPC) .Maar de overheid legt de lat stelselmatig hoger in 2028, 2035 en 2040. Voor woningen geldt vanaf 2028 minimaal label C, vanaf 2035 label B en vanaf 2040 label A. Voor appartementen geldt een ander verstrengingspad: vanaf 2028 geldt minimaal label C, vanaf 2040 label B en vanaf 2045 label A. Label A betekent in de praktijk dat een woning niet meer dan 100 kWh/m² mag verbruiken. Die stapsgewijze verstrengingen zijn van groot belang aangezien vandaag 75% van de woningen nog niet beschikt over label B of A.

“Kandidaat-kopers dienen nu op voorhand na te denken over de renovatiekosten van de woning. Naast de aankoopprijs dien je het nodige renovatiebudget te voorzien. De energierenovatie heeft als voordeel dat je energiefactuur aanzienlijk zal verlagen. Die budgettaire ruimte helpt om een energielening te financieren. Ook kan je tijdelijk een fiscaal voordeel krijgen als je beter doet dan de eisen voor een ingrijpende energierenovatie. Zo is je woning meteen future proof met hernieuwbare energietoepassingen zoals bijv. pv-panelen en een warmtepomp”, aldus Marc Dillen.


Mijnverbouwpremie.be

De Vlaamse overheid voorziet een nieuw pakket aan ondersteuningen voor huishoudens. Die kan je aanvragen bij mijnverbouwpremie.be. Onder meer wordt het renteloos renovatiekrediet aanvullend bij een woonkrediet voor een energieverslindende woning (label E of F) in 2023 omgevormd tot een rentesubsidie. Hoe hoger de energieambitie, hoe hoger de korting op de rente (bv. renovatie tot label A: krijg je 3,5% korting, bij label B 3%, bij label C 2,5% en bij renovatie tot label D krijg je 2% korting).