Nieuwbouw

Vanaf 1 oktober dreigen zware boetes voor bouwbedrijven

Bouwunie vraagt om de invoering van de boetes voor de niet-correcte toepassing van de elektronische aanwezigheidsregistratie uit te stellen. Vanaf 1 oktober hangen er namelijk zware boetes boven het hoofd van de bouwbedrijven en zelfs van hun werknemers. Uit een enquête blijkt dat aannemers zich ernstige vragen stellen bij het systeem. Ze vinden de regelgeving te onduidelijk. Vele aannemers zijn er ook nog niet klaar voor. Bovendien bewijst de voorbije proefperiode van 6 maanden dat ook de overheid onvoldoende klaar is. Enerzijds staan de door haar ter beschikking gestelde registratiesystemen nog niet op punt. Anderzijds blijkt uit de niet altijd eenduidige antwoorden op vragen van aannemers dat deze wetgeving ook uiterst ingewikkeld is voor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Bouwunie betreurt vooral dat tot op dit ogenblik op geen enkele manier bewezen wordt dat het systeem effectief bijdraagt tot de bestrijding van de sociale fraude.

Iedereen die actief is op een grotere werf, moet vanaf 1 april vooraf elektronisch geregistreerd worden. Bedoeling van deze maatregel is de sociale fraude op werven aan te pakken. Vanaf woensdag 1 oktober wordt de naleving van het systeem een pak strenger met de invoering van een boetesysteem. Bouwunie ondervroeg 200 bedrijfsleiders nu de proefperiode van 6 maanden voorbij is en boetes kunnen opgelegd worden.

Onduidelijkheid troef

Uit de bevraging blijkt dat meer dan de helft van de aannemers die in aanraking kwam met het systeem, de regeling onvoldoende duidelijk vindt. 38 procent van de bouwbedrijven voelt zich nog niet klaar om de registratie efficiënt en effectief op te volgen. Slechts een kleine minderheid, amper 9 procent, zegt klaar te zijn voor de definitieve toepassing. 53 procent geeft aan dat ze het niet weten. En dit ondanks de talrijke infosessies die al werden gegeven. Uit de enquête komt ook heel duidelijk naar voor dat bouwbedrijven betwijfelen (70%) of dit systeem een nuttig instrument kan zijn in de strijd tegen sociale fraude en dumping.
“Behalve de enquête, organiseerde Bouwunie de voorbije maanden een 20-tal infosessies waarop een kleine 1000 bedrijven langskwamen voor meer informatie over de elektronische aanwezigheidsregistratie. Elke keer werd ik geconfronteerd met een hele resem vragen over wie zich nu moet registreren en wie niet, op welke werf de registratie van toepassing is en op welke niet. Essentiele vragen waarop helaas niet altijd een eenduidig antwoord is”, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Registratiesysteem schort

De elektronische aanwezigheidsregistratie kan op verschillende manieren. Het kan via een toepassing op de website van de RSZ, dit kan zelfs via smartphone of tablet. Er is een gateway-systeem, d.w.z. via een laptop op de werf en bedrijven kunnen ook een eigen badge- en registratiesysteem uitwerken. Er zijn dus heel wat mogelijkheden om zich te registreren. Maar door ondermaats functionerende technologie botsen aannemers maar al te vaak op een muur. Niettegenstaande het vooral buitenlandse aannemers zijn die zich zullen bezondigen aan sociale dumping, kunnen zij zichzelf en hun personeel niet registreren, hetgeen onaanvaardbaar is voor Bouwunie.

Overheid is er niet klaar voor

Uit de testfase is ook gebleken dat bouwbedrijven die aankloppen bij de overheid met hun vragen niet steeds een eenduidig antwoord krijgen. Dit doet Bouwunie concluderen dat de overheid zelf niet klaar is voor een effectieve invoering van het registratiesysteem. Het feit dat de RSZ tegen het eind van de maand nog aanpassingen doorvoert aan haar eigen registratiesysteem na tal van problemen is een bijkomend bewijs dat dit geen waterdicht systeem is en dat het niet klaar is voor definitieve lancering.

Bouwunie is ervan overtuigd dat de enige juiste beslissing die de overheid kan nemen, is het opschorten van het boetesysteem met minstens 6 maanden. Er hangen aannemers én bouwvakarbeiders immers zeer hoge boetes boven het hoofd. Aannemers riskeren strafrechtelijke boetes tussen de 600 en 6.000 euro per inbreuk en in meer extreme gevallen kunnen zelfs boetes van 3.600 tot 36.000 euro opgelegd worden. Ook bouwvakarbeiders die niet geregistreerd hebben, kunnen mee aansprakelijk gesteld worden en een boete tot 600 euro krijgen. “Dit systeem is uitgewerkt om sociale dumping en fraude tegen te gaan. Het dient niet om onze aannemers te straffen omdat het systeem niet goed werkt. Boetes kunnen enkel en alleen uitgeschreven worden als alles optimaal werkt en kan werken. Bouwunie wil te allen prijze vermijden dat een systeem van whereabouts een boetemachine wordt, besluit secretaris-generaal Jean-Pierre Waeytens.