Vastgoed

Vanaf 2015 is huis kopen ingewikkelder

De huizenmarkt trekt de laatste maanden van 2014 weer aan. Per 1 januari 2015 wordt het kopen van een huis moeilijker omdat de hypotheekregels wijzigen. Omdat kopers vaker eigen geld in het huis stoppen, wordt de vraag met wie je het huis koopt en wie het huis erft als je dood gaat, steeds belangrijker. "Je moet meer huiswerk doen als je een huis koopt", zegt Lucienne van der Geld namens Netwerk Notarissen. "Daarom hebben we een online tool gemaakt zodat je belangrijke financiële zaken niet vergeet bij het kopen van een huis". Via www.huisjeboompjebeestjetest.nl krijgt een huizenkoper een lijst met persoonlijke tips en adviezen waarmee hij beter voorbereid een huis koopt.

Hypotheekregels

Eerder al werd de regel ingevoerd dat je bij een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrenteaftrek krijgt als je ook aflost op je hypotheek. Per 1 januari 2015 komt daar nog een extra regel bij. Dit heet de loan-to-value-regeling. Dit is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het koophuis. Tot 2018 wordt met deze regeling in stappen de aftrekbaarheid van hypotheken verlaagd. De loan-to-value is in 2015 103% van de waarde van het koophuis. Per 2018 wordt de loan-to-value maar 100%. Dit betekent dat je de kosten van het kopen van het huis, zoals de overdrachtsbelasting en andere kosten, zelf moet financieren.

Daartegenover staat dat vanaf 2015 de rente over een restschuld langer aftrekbaar blijft en dat je drie jaar lang hypotheekrenteaftrek hebt over het huis dat je nieuw hebt gekocht én het huis dat in de verkoop staat.

Eigen geld

Niet alleen de fiscale consequenties van het kopen van een huis moet op het lijstje staan van de huizenkoper. Het kopen van een huis - dat doe je maar een paar keer in je leven - moet goed worden voorbereid, ook op financieel gebied. "Uit recent onderzoek van de ING blijkt dat kopers gemiddeld 23.000 euro spaargeld inbrengen. Met de eigenwoningschenking en familiebankieren zien we dat er ook geld van de ouders in het huis gaat. Daarom wordt de vraag met wie je het huis koopt en wie het huis erft als je dood gaat, steeds belangrijker," licht Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, toe. "Omdat we in de praktijk zien dat kopers in de drukke periode in het koopproces best essentiële onderdelen missen waarover ze beslissingen moeten nemen, hebben we besloten ze daarmee online te gaan helpen". Netwerk Notarissen ontwierp de huisjeboompjebeestjetest waarmee de aanstaande koper op verschillende vlakken informatie krijgt. Fiscale, financiële tips en adviezen maar ook over het koopproces en specifieke aandachtspunten bij het type woning dat wordt gekocht. Waar moet je aan denken als je een woonboot koopt en hoe zit het met de begunstiging van de levensverzekering? Na het invullen van de test krijgt de aanstaande huizenkoper een checklist die voor hem van toepassing is.