Het duurzaamheidsrapport van Vandersanden belicht alle aspecten van wat Vandersanden ‘collectief welzijn’ noemt. Die visie zit al bijna honderd jaar in het DNA van het familiebedrijf. Ze strekt zich uit over vier werkterreinen: het milieu, de (bouw)sector, de eigen medewerkers en tot slot de gemeenschap. Het is de eerste keer dat Vandersanden een rapport collectief welzijn publiceert.
Richting CO2-negatieve stenen
Vandersanden legt in het rapport concrete doelstellingen vast richting 2023 voor de vier werkterreinen rond collectief welzijn. Zo mikt het familiebedrijf onder meer op een daling van zijn milieu-impact met 15 procent tegenover 2020. De ambities van Vandersanden zijn gekoppeld aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals (SDG’s).Verder besteedt Vandersanden in het rapport aandacht aan de meest opvallende verwezenlijkingen in collectief welzijn van het afgelopen jaar. Blikvangers zijn onder meer een nieuwe tunneloven in Tolkamer die 25 procent minder CO2 uitstoot, de lancering van geïmpregneerde stenen, een investering van 500.000 euro in Vandersandens gemeenschappen en de voorbereiding van de productie van CO2-negatieve stenen. De productie van CO2-negatieve stenen voor de bouw van één huis neemt 5 ton CO2 op, terwijl er met traditionele stenen 3 ton CO2 vrij zou komen.
‘Collectief welzijn zit in de genen van Vandersanden’
De baksteensector heeft traditioneel een grote impact op het milieu, maar is op weg naar CO2-neutraliteit in 2050. Vandersanden wil het voortouw nemen in die duurzame transitie, op alle vlakken. Vandersanden-oprichter Jaak Vandersanden hechtte 100 jaar geleden al veel belang aan duurzaamheid en contact met de gemeenschap, via de familie vormt die visie op collectief welzijn nog steeds een rode draad in alle activiteiten van Vandersanden.“Collectief welzijn zit in onze genen”, zegt Jean-Pierre Wuytack, CEO van Vandersanden. “We denken niet in jaren, maar in generaties. Net zoals stenen generaties overleven, wil Vandersanden op alle werkterreinen van collectief welzijn een duurzame impact realiseren. We schrikken er daarom ook niet van terug om op lange termijn te investeren in de verduurzaming van onze producten, het welzijn van onze mensen en onze gemeenschap, en de toekomst van onze sector.”