Vandersanden valt in de prijzen tijdens de Belgian Construction Awards
Vandersanden, het grootste baksteenproducerende familiebedrijf van Europa met ruim achthonderd medewerkers, is voor het eerst in de prijzen gevallen tijdens de Belgian Construction Awards (BCA). Het is de eerste keer dat het bedrijf deelnam aan de awards, en het mocht er direct een in ontvangst nemen voor het RoboBrick® systeem.RoboBrick is bekroond in de categorie Innovation Process/IT. Dat omwille van de brede toepasbaarheid, impact op veel belanghebbenden, de snelheid van het systeem en de grondstofbesparing.
De Belgian Construction Awards zetten het vakmanschap in de bouwsector in de kijker, tonen hoe innovatief deze is, en bekronen hem ook. “We voelen ons vereerd dat we een BCA award hebben ontvangen. Vandersanden denkt op vlak van innovatie niet in jaren, maar in generaties, en we durven af en toe een moeilijke weg in te slaan. Deze bekroning geeft ons een signaal dat we het juiste pad bewandelen”, zegt Maarten Wauters, R&D manager bij Vandersanden. “Het vormt een mooie erkenning van ons RoboBrick®-concept, waarin innovatie en samenwerking centraal staan. Onder ons motto “het mooiste maak je samen” gaan we dit dan ook vieren.”
RoboBrick, een totaaloplossing voor gevelbouw
RoboBrick is een totaaloplossing die steenstrips op geautomatiseerde wijze en in een geconditioneerde ruimte aanbrengt op prefabsystemen of wanden, en dat met een mogelijke garantie van twintig jaar. Vandersanden ontwikkelde het industriële gevelsysteem in nauwe samenwerking met klanten en leveranciers. Het omvat aangepaste steenstripverpakking en tweecomponentenlijm, BrickDesigner-software en een tracing- en monitoringsysteem.RoboBrick maakt deel uit van Vandersandens innovatiestrategie en speelt in op vier grote uitdagingen in de bouwsector: een krappere productiecapaciteit door toenemend tekort aan arbeidskrachten, woningschaarste, strengere richtlijnen op vlak van productkwaliteit, ecologie en veiligheid, en de groeiende renovatiemarkt.
2500 steenstrips per uur
RoboBrick sluit aan op een bestaande of nieuwe productielijn en werkt op allerlei ondergronden zoals houtskelet, staalbouw, beton of isolatiemateriaal. Met 2500 steenstrips per uur, die volledig geautomatiseerd verlijmd worden, ligt de verwerkingssnelheid 15 keer hoger dan normaal.Daardoor wordt de doorlooptijd van de bouw aanzienlijk ingekort en ook de kosten en de CO₂-uitstoot worden sterk gereduceerd. Doordat de buitenschil van de woning in een mum van tijd volledig gemonteerd kan worden, is er minder aanvoer van bouwmaterialen noodzakelijk waardoor de handelingen en transportbewegingen op de bouwplaats afnemen. Daar komt bij dat het gebruik van steenstrips, in plaats van een volle baksteen, een besparing aan grondstoffen en energie oplevert van maar liefst 60 procent. Met hetzelfde verbruik kan er zo een groter geveloppervlak bekleed worden.
Vandersanden mocht de Belgian Construction Award op 10 maart in ontvangst nemen tijdens de officiële uitreiking.