Algemeen

Vast contract blijft standaard, maar laat ook freelancers toe in de bouw

Vast contract blijft standaard, maar laat ook freelancers toe in de bouw
90 procent van de contracten in de privésector zijn vaste contracten. Hiermee staat België aan de top van Europa. Dat het vaste contract van onbepaalde duur door freelancers en flexi-jobbers onder druk komt te staan, klopt dus niet. Hierover berichtte Trends gisteren.

Bouwunie bevestigt dat ook in de bouwsector het vaste contract van onbepaalde duur standaard is.

"Onze werkgevers zijn loyaal en correct. Als werknemer in de bouwsector kan je rekenen op een goed loon en tal van extralegale voordelen. Onze werkgevers gaan ook niet zo snel afstappen van de vaste overeenkomsten. Het aantal goede werknemers blijft namelijk schaars", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.


Maar, zo benadrukt Bouwunie, het zou moeten mogelijk zijn om de groep arbeiders met vaste contracten aan te vullen met freelancers, zonder het risico te lopen op schijnzelfstandigheid. Ook betreurt Bouwunie dat flexi-jobs door gepensioneerden en met de huidige beperkende maatregelen in de bouw niet mogelijk zijn.

"Vandaag werken steeds meer arbeiders in bijberoep. Zij zijn zelf vragende partij om als freelancer aan de slag te gaan", aldus Waeytens. "Maar de wetgever en inspectiediensten reageren verkrampt en beschouwen de freelancer in de bouw snel als schijnzelfstandige. Onterecht".


Voordelen

Freelancer zijn in de bouw biedt heel wat voordelen. Je moet zelf weinig investeringen doen. Als werkgever kan je freelancers gericht inzetten. En ook de consument heeft er baat bij, want bouwprojecten kunnen sneller starten.

Flexi-jobs

Bouwunie betreurt ook dat flexi-jobs in de bouw niet mogelijk zijn. De federale regering breidde de lijst met sectoren voor flexi-jobs uit. Met de mogelijkheid om beperkende maatregelen in te voeren. Namelijk maatregelen die ervoor zorgen dat flexi-jobbers niet zomaar naar hun flexi-jobwerkgever kunnen overstappen of geen overuren meer zouden presteren bij hun eigen werkgever. En als laatste de mogelijkheid om flexi-jobs te beperken tot enkel en alleen gepensioneerden. Bouwunie had voor deze beperkingen gepleit, net om ervoor te zorgen dat flexi-jobs mogelijk en haalbaar zouden zijn in de bouw.