De onderhandse verkoop
Bij een onderhandse of vrije verkoop koopt u uw huis, appartement of bouwgrond rechtstreeks van de vorige eigenaar. Met eventueel een vastgoedmakelaar als tussenpersoon. U komt een prijs overeen met de verkoper en ondertekent de verkoopsovereenkomst (compromis). Zodra u een verkoopsovereenkomst ondertekent, is de verkoop gesloten en bent u contractueel gebonden. In de verkoopsovereenkomst worden een aantal voorwaarden opgenomen. Zo vermeldt de verkoper wanneer het huis of appartement vrij komt. Als koper kunt u zelfs opschortende voorwaarden opnemen. Als die voorwaarden niet worden vervuld, gaat de verkoopsovereenkomst niet door.
De openbare verkoop
Sommige onroerende goederen worden openbaar verkocht. In dat geval organiseert de notaris een moment waarop kandidaat-kopers een bod kunnen uitbrengen. Een openbare verkoop wordt vooraf aangekondigd met de typische gele posters. De persoon die het hoogste bod uitbrengt, is de uiteindelijke koper. Informeer u goed vooraleer u een bod uitbrengt op een openbare verkoop. Bij de notaris kunt u het bestek inkijken.
Dat omvat alle voorwaarden van de verkoop, eventuele erfdienstbaarheden, het kadastraal inkomen … Als u het hoogste bod uitbrengt en dus de uiteindelijke koper wordt, wil dat zeggen dat u het bestek aanvaardt. U moet dus vooraf volledig op de hoogte zijn. Een openbare verkoop wordt gehouden op één zitdag. De verkoper kan in overleg met de notaris een instelprijs bepalen, maar dat is niet verplicht. De notaris kan ook een recht van hoger bod voorzien.
In dat geval mag iedereen tot 2 weken na de zitdag een hoger bod uitbrengen. Als iemand een hoger bod doet, organiseert de notaris een nieuwe zitdag. De notaris kan ook een premie toekennen aan de uiteindelijke koper. Als er vooraf een instelprijs werd bepaald, dan gaat de premie naar de persoon die als eerste dat bedrag (of meer) biedt en de uiteindelijke koper wordt. De premie bedraagt 1 % van het eerste bod. De kosten van een openbare verkoop zijn een pak hoger dan die van een onderhandse verkoop. Ze staan beschreven in het bestek. Kijk dat dus goed na als u een bod wilt uitbrengen. De kosten van de openbare verkoop (publiciteit, ereloon, registratie …) moeten vaak binnen 5 tot 8 dagen worden betaald en de volledige koopsom doorgaans binnen 30 dagen. Doet u dat niet, dan volgen er nalatigheidsinteresten.
Enkele tips
Wilt u een bod uitbrengen op een openbare verkoop? Bespreek dan vooraf met uw Argenta-kantoorhouder hoeveel u kunt lenen. Zo weet u hoe hoog u mag bieden.
- kandidaat-kopers laten als opschortende voorwaarde het krijgen van een woonkrediet opnemen. Als u een lening nodig hebt om een onroerend goed aan te kopen, is het niet altijd zeker dat uw bank uw aanvraag zal goedkeuren. Daarom laat u dat best als opschortende voorwaarde in de verkoopsovereenkomst opnemen. Als uw bank u geen krediet geeft, gaat de verkoopsovereenkomst niet door.
- Voor alle zekerheid kunt u uw notaris vragen om de verkoopsovereenkomst na te kijken.
U kunt er ook voor kiezen om de overeenkomst bij de notaris te ondertekenen. - Als u interesse hebt in een bepaald huis of appartement maar nog niet 100 % zeker bent van uw stuk, kunt u er een optie op nemen. In de periode dat de optie geldig is (bijvoorbeeld een week of 14 dagen) mag de verkoper zijn eigendom aan niemand anders verkopen. Kijk zeker goed de voorwaarden na. Want soms wordt de optie automatisch omgezet in een verkoopsovereenkomst als de termijn verstreken is.