Vastgoed

Vastgoedmarkt normaliseert tijdens eerst semester 2013

Op basis van een vergelijking van haar cijfers uit de eerste helft van 2013 met de eerste helft van 2012 besluit Century 21 dat de Belgische vastgoedmarkt tijdens de eerste zes maanden van dit jaar normaliseerde. Daar waar 2012 gekenmerkt werd door een dalend aantal transacties en een lichte prijsstijging, stelt men voor de eerste jaarhelft van 2013 een stijging van het aantal transacties (16%) vast en een stabilisatie van de gemiddelde verkoopprijs (+0.21%). Voor de 2de helft van 2013 verwacht men een verderzetting van deze trend.

Stijgend aantal transacties, met Brussels Hoofdstedelijk Gewest als buitenbeentje
Voor België stelt Century 21 voor de eerste zes maanden van 2013 een stijging van het aantal verkoopstransacties op de residentiële markt met 16% vast, ten opzichte van het eerste halfjaar in 2012, wat ertoe leidt dat de markt op dat vlak terug op weg is naar het niveau van 2011.

Het aantal verkochte huizen steeg in het eerste semester op nationaal niveau met 18%. Zowel Vlaanderen als Wallonië kenden tijdens de eerste zes maanden een respectievelijke stijging van 23% en 15%. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormt het buitenbeentje met een daling van -4%. Ook het aantal verkochte appartementen steeg de eerste zes maanden met 9%. Net als bij huizen, vormt ook hier het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de vreemde eend in de bijt met een daling van -5%. Wallonië kent hier de sterkste stijging (+22.5%), in Vlaanderen stijgt het aantal verkochte appartementen met 13%.

“In 2012 kenden we een daling van het aantal transacties, die deels te verklaren viel door de strenge houding van financiële instellingen en het algemeen onzekere economische klimaat. De lage rente, de alomgekende baksteencultuur en vooral het gegeven dat veel Belgen vastgoed nog steeds zien als één van de betere investeringen op het moment zorgden tijdens de eerste zes maanden van 2013 voor een stijgend aantal transacties, waardoor wij kunnen stellen dat de markt zich aan het normaliseren is”, licht Mathieu Verwilghen, General Manager CENTURY 21 Benelux, toe.

Stabilisatie van de gemiddelde verkoopprijs (+0.21%), met sterke regionale verschillen
De gemiddelde verkoopprijs binnen de Century 21 organisatie is op nationaal niveau licht gestegen met 0.21% ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Een aantal verschillen tekenen zich echter af per categorie: zo steeg tijdens het eerste semester de gemiddelde nationale verkoopprijs voor appartementen met 4% , daar waar deze voor huizen daalde (-4%). De gemiddelde verkoopprijs voor gronden tot slot steeg licht met 0.60%.

Er zijn echter sterke regionale verschillen vast te stellen: de gemiddelde verkoopprijs voor een appartement in Vlaanderen daalde tijdens het eerste semester met 5%, daar waar deze in Wallonië (+16%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sterk steeg (+12.5%), t.ov. de eerste zes maanden in 2012. “De toenemende vraag naar appartementen in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verklaart de vastgestelde prijsstijging. Echter, de achterliggende verklaring is in beide gewesten weliswaar anders. Daar waar in Brussel de populatie stijgt en hierdoor dus ook de vraag, ligt in Wallonië de economische context aan de basis van de stijging. Door de lagere koopkracht stellen kandidaat-kopers vast dat ze in functie van hun vooropgesteld budget hun wensen dienen aan te passen, en kopen ze bijgevolg eerder appartementen in plaats van huizen”, stelt Mathieu Verwilghen.

Wanneer de gemiddelde verkoopprijs voor huizen per gewest onder de loep wordt genomen, kan een daling over de hele lijn ten opzichte van dezelfde periode in 2012 worden vastgesteld: Vlaanderen -5%, Wallonië -2% en -9% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Deze daling valt eenvoudig te verklaren: een aantal panden die zich op de markt bevinden, vallen bij de huidige kandidaat-kopers niet in de smaak. De panden zijn te groot, als het gaat om woningen gebouwd tijdens de jaren ’60, of dienen grondig gerenoveerd te worden om aan de huidige isolatie en energieverbruikstandaarden te beantwoorden, en hier hangt soms een stevig prijskaartje aan vast.”

Panden sneller verkocht ten opzichte van 2012
Ook het gemiddeld aantal dagen dat een pand zich op de markt bevond, daalde tijdens het eerste semester binnen de Century 21 organisatie met gemiddeld 13%. Gronden kennen hier de sterkste daling (-25%), maar ook appartementen (-10%) en huizen (-4%) stonden minder lang te koop in het eerste halfjaar van 2013.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daalde het aantal dagen dat een huis zich op de verkoopsmarkt bevond het sterkst, met maar liefst 11%. Ook in Vlaanderen en Wallonië stelt CENTURY 21 een daling, van respectievelijk -1.5% en -6% voor het eerste halfjaar vast. “De trend die we reeds in 2012 merkten, zet zich ook in 2013 verder”, stelt Mathieu Verwilgen. “Eigenaars die een huis wensen te verkopen, worden zich steeds bewuster van de markt en hoe deze zich gedraagt. Ze merken dat indien ze hun pand in een correcte categorie indelen en hiervoor een realistische prijs vragen, dit sneller verkocht wordt. Deze trend zet zich hoe langer hoe meer door, waardoor kandidaat-kopers sneller hun betaalbare droomwoning vinden en eigenaars die wensen te verkopen hun pand sneller verkocht krijgen.”

Appartement waren tijdens de eerste zes maanden het sterkst gegeerd in Vlaanderen, waarbij het aantal dagen op de markt met 36% daalde ten opzichte van dezelfde periode in 2012. In Wallonië (+11%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+3%) bleven appartementen gedurende de eerste zes maanden iets langer in de etalage staan ten opzichte van het eerste semester in 2012.

Verdere normalisatie verwacht voor volgende zes maanden
Voor de 2de jaarhelft van 2013 verwacht Century 21 een verderzetting van de trend die zich reeds de eerste zes maanden van dit jaar aftekende: een verdere normalisatie van het aantal transacties, licht dalende verkoopprijzen en in bepaalde marktsegmenten een dalend aantal dagen dat een pand zich op de markt bevindt.

“De hoge huurprijzen nopen veel consumenten tot het zoeken van een eigen woning. Zij vinden steeds vaker hun weg naar alternatieve financieringsmiddelen, zoals ouders die financieel een tandje bijsteken of co-housing maar ook naar de kleinere financiële instellingen die onder bepaalde omstandigheden vandaag opnieuw leningen aan 100% toestaan. Daarnaast dragen ook de historisch lage rente en de meer realistische vraagprijs hier zeker en vast toe bij”, concludeert Mathieu Verwilghen.