Vooral tijdens de eerste vier maanden werden hoge cijfers genoteerd, met als absolute uitschieter de vergunningen voor 9.242 woningen die in april werden toegekend. Die piek had te maken met de strengere energie-eisen die sinds begin dit jaar gelden in Vlaanderen. Veel gezinnen dienden eind vorig jaar nog een aanvraag in om onder de oude eisen te vallen, en die aanvragen werden begin dit jaar gevalideerd door de gemeenten. In mei was de piek echter voorbij. Het aantal goedgekeurde bouwvergunningen daalde tot 3.752. In juni zakte dat aantal zelfs tot 2.930, het laagste maandcijfer sinds november 2010.
Strengere energie-eisen en lage rente
Sinds 1 januari mag een nieuwbouwwoning in Vlaanderen een E-peil (maatstaf voor de energieprestatie van de woning) hebben van maximaal E60. Bovendien moet elk huis een systeem hebben om zelf hernieuwbare energie op te wekken (zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp).De invloed van de strengere eisen is nog duidelijker in de Vlaamse cijfers: tijdens de eerste jaarhelft werden 27.030 bouwvergunningen afgeleverd in Vlaanderen, ruim de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook hier was er een piek in april (7.607 vergunningen), maar een dieptepunt in juni (1.870).
Bouwunie bevestigt de cijfers, maar ziet niet alleen een rol voor de strengere energie-eisen, maar ook andere factoren. "Velen versnellen hun aanvraag om nog van de woonbonus te kunnen genieten. Ook de nog steeds lage rente stimuleert het aantal aanvragen en bijgevolg afgeleverde vergunningen", klinkt het in een persbericht. De lage rente zal wellicht nog een tijdje aanhouden, aldus nog Bouwunie, "maar de versnellingen omwille van de energie-eisen en de woonbonus zullen nu stilaan gaan uitdoven".
Over heel het jaar 2013 werden in België vergunningen afgeleverd voor de bouw van net geen 49.000 eengezinswoningen en flats.