Nieuwbouw

Veel rompslomp bij nieuwe fraudebestrijdingsregeling

Op de kern van afgelopen vrijdag werden een aantal maatregelen goedgekeurd om de sociale fraude in de bouwsector aan te pakken. Deze maatregelen komen bovenop de resem aan verplichtingen waar bouwbedrijven al aan onderworpen zijn. Het is inderdaad zo dat een kleine harde kern van bedrijven de regels aan zijn laars lapt en op die manier zware oneerlijke concurrentie aan de bonafide bouwbedrijven aandoet. De maatregelen die de federale regering wil nemen, zullen evenwel geen einde maken aan deze praktijken, maar zullen wél een onuitvoerbare meerlast betekenen voor de bonafide bouwbedrijven.
Bouwunie en Unizo zijn 100% vóór de bestrijding van de sociale fraude in de sector. Dat deze maatregelen regels en administratie met zich brengen, is wellicht onvermijdelijk. Maar een enorme rompslomp creëren voor een systeem dat allesbehalve waterdicht is én de inspectiebevoegdheid doorschuiven naar de aannemer, kan niet!

Zo besliste de federale regering om de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de minimumlonen in te voeren. Wanneer een aannemer niet het minimumloon betaalt aan zijn personeel, zal zijn opdrachtgever hiervoor hoofdelijk aansprakelijk zijn, tenzij hij vooraf een aantal maatregelen neemt. In de reglementering zou worden ingeschreven dat de opdrachtgever/hoofdaannemer de controle van de correcte uitbetaling van de minimumlonen door de onderaannemers via een webapplicatie zou kunnen doen. Het is bijgevolg evident, aldus Unizo en Bouwunie, dat deze reglementering ENKEL in voege kan treden wanneer deze webapplicatie er is en goed werkt, op z’n minst toch al voor de bonafide Belgische bouwbedrijven! Voor Bouwunie en Unizo is het uitgesloten dat de opdrachtgever/hoofdaannemer deze controle manueel zou moeten doen en dus aan zijn onderaannemers bij elke uitbetaling van een factuur alle loonbrieven zou moeten opvragen. Er zijn in België 22.000 werkgevers in de bouwsector die maandelijks tientallen facturen uitsturen. Dat is simpelweg een onmogelijk zware administratieve verplichting. Het behoort overigens ook niet tot de taken van de aannemer maar tot die van de inspectiediensten.

Een tweede reeks maatregelen handelt over de elektronische aanwezigheidsregistratie. Alle personen die werven van een nog te bepalen omvang betreden, zullen zich voorafgaand elektronisch moeten melden. Ondanks het feit dat o.a. Bouwunie er al jaren op wijst dat dit in de praktijk niet haalbaar is, blijft de federale regering blijkbaar van oordeel dat het wel moet lukken. Wie zorgt ervoor dat iedereen zich registreert? Waar komt het registratieapparaat? Wie zorgt voor de badges? Wat bij technische problemen? Wat bij verlies van de badge? … Een werf in weer en wind is geen afgesloten kantoor in Brussel!
De door de sociale partners naar voren geschoven piste van de afwezigheidsregistratie – enkel melden als men niet werkt - werd van tafel geveegd als zijnde niet verregaand genoeg! Terwijl ook zo’n afwezigheidsregistratie een bijkomende administratieve rompslomp voor de bouwbedrijven zou betekenen.

Unizo en Bouwunie besluiten dat het inplanten van een chip in iedereen die op een bouwwerf actief is, wellicht de beste oplossing is om de problemen op te lossen …