Vastgoed

Veilig spelen en genieten in een speelstraat

Voor auto’s alomtegenwoordig werden, speelden kinderen continu op straat. Ga dat maar na bij je grootouders. Nu zijn de meeste straten niet veilig genoeg om er te spelen, tenzij je in een speelstraat woont, die tijdens de vakantieperiodes autovrij en kindveilig wordt ingericht. Het concept is razend populair in progressieve woonsteden als Leuven en Gent. Misschien kun ook jij een aanvraag indienen om jouw straat om te vormen tot een gezellige speelstraat?

Wat is een speelstraat?

De stad Gent omschrijft perfect wat een speelstraat is en waarvoor ze dient:

“Een speelstraat is een straat die gedurende een bepaalde periode volledig voorbehouden is voor spelende kinderen en buurtbewoners. Ideaal dus voor wie wil hinkelen, badmintonnen, rolschaatsen of kletsen met de buren.”

Wettelijk kader

Spelen op straat is in principe toegelaten. In straten met weinig verkeer, zoals woonerven, wordt het zelfs aangemoedigd. Toch zijn er ook dan nog heel wat risico’s voor kinderen en jongeren. De oplossing bij uitstek om spelen op straat écht veilig te maken? Tijdelijk al het verkeer uit de straat bannen. Het KB van 1 december 1975 maakt dat officieel mogelijk. Artikel 2.36 van dat KB definieert een speelstraat als een openbare weg waar tijdelijk aan de toegangen een hek en een verkeersbord ‘verboden toegang’ wordt geplaatst.

In veel steden en gemeenten kun je een aanvraag indienen om je straat tijdens de paas- of zomervakantie of vaste dagen in september om te vormen tot een speelstraat. Daar zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden gelden bijvoorbeeld in Gent:
  • De straat is een woonstraat met een snelheidsbeperking van 50 km/u.
  • Er is geen belangrijk doorgaand verkeer of openbaar vervoer en de omliggende straten moeten bereikbaar blijven.
  • Twee derden van de bewoners staan achter het voorstel en minstens drie buurtbewoners melden zich aan als peter of meter van de speelstraat.

Leefstraten

Wie nóg meer uit zijn woonstraat wil halen, kan de straat omvormen tot een heuse leefstraat. In juni 2013 organiseerde het Lab van Troje samen met de stad Gent een proefproject met twee leefstraten, die net zoals speelstraten autovrij of -luw worden gemaakt, maar die bovendien worden ingericht met origineel straatmeubilair. Zo worden de leefstraten – die allemaal op een andere manier worden aangekleed – echte ontmoetingsplekken voor de buurtbewoners. Het experiment was een groot succes en werd herhaald in tientallen Gentse straten in 2014, 2015 en 2016.