Gereedschap

Veilig werken met een rolsteiger

Veilig werken met een rolsteiger
Ga je je huis verven of het een en ander verbouwen? Dan kan het handig zijn om een rolsteiger te kopen. Wanneer je als particulier een rolsteiger koopt, is het wel belangrijk dat je goed weet welke je moet hebben en vooral hoe je er veilig mee werkt, zodat ongelukken voorkomen kunnen worden. Daar lees je meer over in dit artikel.

Veel voorkomende ongelukken op de steiger

Elk jaar vinden er weer veel onnodige ongelukken plaats doordat er niet veilig met of op de steiger gewerkt wordt. Het grootste risico is natuurlijk het vallen van de steiger. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kun je natuurlijk vallen bij het beklimmen of afdalen van de steiger, maar ook door een opening in de werkvloer. Wat ook vaak voorkomt, is een valpartij doordat de steiger te zwak is, doordat deze instort of omvalt of doordat er onvoldoende randbescherming aanwezig is. Gelukkig kun je hier wat tegen doen zodat je veilig op de rolsteiger kunt werken.

Wat kun je doen om ongelukken te voorkomen?

Je kunt natuurlijk zelf heel wat maatregelen nemen om ongelukken op de rolsteiger te voorkomen. Het begint bij het kopen van een rolsteiger van kwaliteit. Je kunt natuurlijk kiezen voor een goedkope rolsteiger maar het is beter om een goede rolsteiger te kopen van een gerenommeerd merk zoals ASC. Daarnaast is de oorzaak van een ongeval veelal verkeerd gebruik van de rolsteiger. Wanneer je bijvoorbeeld schoeisel zonder grip draagt, is de kans op uitglijden groot. Ook worden er vaak leuningen weggehaald omdat het wat meer moeite kost om deze op te bouwen of omdat bepaalde materialen dan makkelijker op de steiger geplaatst kunnen worden. Wanneer er geen leuningen zijn of leuningen verkeerd worden (terug)geplaatst, wordt het risico op vallen aanzienlijk vergroot. Dit gebeurt niet alleen vaak met de leuningen, maar ook met de schoren. Deze worden vaak verwijderd voor meer ruimte, maar dit maakt het werken op een steiger wel een stuk onveiliger. Let daarnaast ook op overbelasting en zorg ervoor dat er niet teveel mensen of materiaal op een platform aanwezig zijn.

Nieuwe regelgeving voor het opbouwen van rolsteigers

Omdat er steeds meer ongelukken op en door de steiger gebeurden, is er een nieuwe regelgeving opgesteld voor het opbouwen van rolsteigers. Deze nieuwe regelgeving is sinds 2018 ingegaan en geldt voornamelijk voor het zakelijke gebruik van een steiger. Echter kun je er zelf ook rekening mee houden wanneer je de steiger als particulier gebruikt. Vooral de regels voor de opbouw van de steigers zijn aangescherpt. De randbeveiliging moet nu minimaal bestaan uit een heupleuning die al is aangebracht voordat het platform wordt betreden. Daarnaast moeten werkplatforms altijd voorzien zijn van een kantplank en boven- en tussenleuningen. Wanneer je deze regels in je achterhoofd houdt bij het opbouwen van de steiger en daarnaast alles doet wat hierboven beschreven staat, zorg je ervoor dat je veilig werkt en verminder je de kans op een ongeluk.