De voorbije wintermaanden hebben hun sporen nagelaten op voetbalvelden over het hele land. Ook onze profclubs hebben daar last van. En waar de bespeelbaarheid van de wedstrijdvelden nog meevalt, kunnen de trainingsvelden vaak niet ontzien worden. Veldeman Structure Solutions ontwikkelde daarom voor KRC Genk een uniek concept van indoor voetbalhal. Die biedt de topclub de mogelijkheid om zelfs in de meest barre weersomstandigheden toch op een perfecte grasmat te kunnen trainen. Deze indoorhal is nu enkele maanden in gebruik en de feedback is uiterst positief. Veldeman Structure Solutions zal deze op maat ontwikkelde oplossing nu verder commercialiseren in het internationale voetballandschap, de eerste contacten zijn al gelegd.
Veldeman Structure Solutions uit Bree ontwikkelt, produceert en verkoopt of verhuurt aluminium en stalen structuren. Het bedrijf heeft meer dan 40 jaar expertise over de hele wereld. Speciaal voor KRC Genk ontwierp Veldeman deze indoor voetbalhal. Omdat de ploeg bij slecht weer steeds moest uitwijken naar een andere locatie waar in weinig comfortabele omstandigheden getraind moesten worden, werd werk gemaakt van een permanent alternatief. Eind 2011 gaf de club dan ook opdracht aan Veldeman om een hal te bouwen.
Veldeman stelde de ‘SFS’ (Steel Fabric Structure, zie technische gegevens als bijlage) voor, een stalen structuur van 40x70m met een zijkanthoogte van 8,40m. In februari 2012 startten de funderingswerken, in mei was de indoorhal klaar voor gebruik.
De hal heeft wit lichtdoorlatende dakzeilen, wat het voordeel biedt van een uniforme, natuurlijke lichtinval. Dit drukt de verlichtingskosten en dus ook de energiefactuur. De zijwanden kunnen in de zomer geopend worden, wat het gevoel geeft in open lucht te spelen. In de winter wordt de hal gesloten voor bescherming tegen vrieskou en zware sneeuw- of regenval. Ook hoge temperaturen hoeven geen spelbreker meer te zijn want dankzij de combinatie van het dak en de open zijwanden wordt een aangenaam spelcomfort gecreëerd. De indoorhal is eveneens uitgerust met een boarding om extra spelvormen mogelijk te maken.
Gunther Jacob, Sportief Directeur bij KRC Genk vat de troeven van de indoorhal samen: “Voor ons is het belangrijk dat al onze spelers – van jeugdelftallen tot en met de eerste ploeg – altijd in de best mogelijke omstandigheden kunnen trainen. Daarnaast biedt de gesloten structuur ook de mogelijkheid om eens écht “achter gesloten deuren” te trainen. Pottenkijkers maken simpelweg geen kans.”
Uiteraard kan de indoorhal gepersonaliseerd worden. Zo koos KRC Genk voor de eigen blauwe kleur voor de zijwanden en de gevels, en werd op deze gevels het clublogo op een grootte van 16m2 aangebracht.
Veldeman kan een totaaloplossing aanbieden inclusief funderingswerken, verwarming, verlichting, aanleg terreinen… Door het unieke concept van dit type hallen zijn slechts beperkte of zelfs geen funderingswerken vereist. De overdekkingen kunnen makkelijk over bestaande faciliteiten (zoals voetbalterreinen) gemonteerd worden. Deze formule is aanzienlijk goedkoper dan traditionele gebouwen en de termijn tussen order en oplevering wordt beduidend ingekort. De opbouwtijd bedraagt ongeveer een drietal weken. De Veldeman-structuren beantwoorden aan de strengste internationale bouwnormen en zijn bestand tegen hoge sneeuw- en windlasten. Bovendien zijn deze hallen zeer onderhoudsvriendelijk. En zowel de constructie als het PVC-zeil zijn 100% recycleerbaar.
De indoorhal is het hele jaar door bruikbaar. Bovendien blijven de klassieke trainingsvelden gespaard en kunnen de spelers trainen op perfecte velden, wat het spelplezier verhoogt en de kans op blessures verkleint. Hierdoor is de rendabiliteit van deze investering verzekerd.
Volgens KRC Genk-clubarts Dr. Stijn Indeherberghe zijn er sportmedisch gezien twee belangrijke argumenten die de doorslag gaven: “Het spreekt voor zich dat het risico op blessures een stuk lager ligt wanneer je op een gecontroleerde manier kunt bewegen en dus minder snel verstuikingen, verrekkingen of scheurtjes kunt oplopen door ijzige uitschuivers of een ongelijke ondergrond. Verder is het ook nuttig om regelmatig op kunstgras te spelen omdat op die manier het lichaam zich ook kan aanpassen aan de specificiteiten die op kunstgras spelen met zich meebrengt. Zo verklein je het risico op blessures als je bijvoorbeeld tegen een tegenstander moet spelen die zijn wedstrijden afwerkt op kunstgras.”
Andy Moors, CEO van Veldeman Structure Solutions zegt: “We merken dat veel professionele voetbalclubs uit binnen- en buitenland zoeken naar een veelzijdig en budgettair aantrekkelijk alternatief om bij slecht weer toch in de meest optimale omstandigheden te kunnen trainen. Dat biedt de clubs een heleboel voordelen: er moet niet geschoven worden met trainingsschema’s, de normale trainingsvelden worden ontzien, de kans op blessures door slechte velden verkleint. Wij bieden vanuit onze expertise, kijk maar naar de vele projecten die we uitvoeren voor internationale top-events, de mogelijkheid om voor elk van onze klanten maatwerk te bieden, helemaal volgens hun wensen en noden.”
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam