Buitenschrijnwerk

Velux verwerkt 100 jaar oud hout tot nieuwe dakramen

Velux verwerkt 100 jaar oud hout tot nieuwe dakramen
In samenwerking met grondstoffendelver A. van Liempd Sloopbedrijven geeft de Velux Groep een tweede leven aan gebruikt hout. Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven is de eerste die hier gebruik van maakt. Momenteel voorzien zij ruim 90 van hun sociale huurwoningen van deze, door FSC als Recycled hout gecertificeerde, nieuwe dakramen, een belangrijke stap in de richting van circulair bouwen. Het hout is gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910.

Deze productinnovatie speelt in op het Rijksbrede programma circulaire economie. Doel van dit programma is om vóór 2050 een circulaire economie te realiseren. In Nederland zijn (sociale)woningcorporaties steeds vaker op zoek naar duurzame oplossingen en manieren om circulair te bouwen en te renoveren, zodat ze voldoen aan nieuwe bouwvoorschriften, zoals de nZEB (BENG) en duurzaamheidsvereisten, zoals BREEAM. Ronald Bal, Business Process Manager bij Velux Nederland, zag een mogelijkheid om een dakraam te produceren van reclaimed hout die een bijdrage kan leveren aan het circulair bouwen programma. Aannemers, architecten en woningcorporaties die op zoek zijn naar duurzamere bouwmaterialen kunnen vanaf nu kiezen voor dakramen van reclaimed hout en hiermee bijdragen aan de nationale doelstellingen van een circulair gebouwde omgeving.

De Velux dakramen van reclaimed hout zijn Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerd als 100% Recycled. De Velux Groep is hiermee de eerste partij in Europa die dakramen van reclaimed hout produceert. Het hout is door A. van Liempd Sloopbedrijven ontgonnen uit de gebouwde omgeving, waarna het verzaagd en voorbereid is op het productieproces van een Velux dakraam. Het geleverde hout wordt gelabeld met de houtherkomst en voorzien van het FSC Reclaimed certificaat (Post-consumer reclaimed material). “Het grootste voordeel van het hergebruiken van hout is dat we de levensduur en opslag van CO2 in het hout met 30 tot 40 jaar verlengen,” vertelt eigenaar en oprichter Arie van Liempd van A. van Liempd Sloopbedrijven.

Circulariteit is samenwerken

De Rijksoverheid wil een perspectief schetsen voor een toekomstbestendige, duurzame economie, ook voor volgende generaties. Het circulaire proces kan niet door slechts één partij worden uitgevoerd, daar is samenwerking voor nodig. “Vijf jaar geleden hebben wij een prototype van een reclaimed houten raam gemaakt, om te laten zien dat het mogelijk is om gebruikt hout te verwerken in een nieuw product. Nadat Velux ons benaderde met de wens om reclaimed hout toe te passen in een dakraam hebben we dit samen gezamenlijk verder aangepakt,” vertelt Van Liempd. “Deze productinnovatie toont het enthousiasme en de overtuiging die we vanuit de Velux Groep hebben om mee te denken over een duurzame toekomst en onze bereidheid om daadwerkelijk concrete stappen te zetten in het bijdragen hieraan,” zegt Ronald Bal van Velux Nederland.

Velux verwerkt 100 jaar oud hout tot nieuwe dakramen

Hout uit Rotterdam naar Eindhoven

Tot nu toe zijn 100 dakramen geproduceerd met het hout dat ontgonnen is uit 100 jaar oude woningen in de Rotterdamse wijk Spangen. Momenteel worden er hiervan 93 geplaatst op de zolders van sociale huurwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf in Eindhoven.

Kwaliteit op nummer één

Omdat naast het ontgonnen hout ook het VELUX dakraam wordt gelabeld met een unieke productiecode, kan iedere eindgebruiker online de herkomst van het hout uit hun eigen dakraam opzoeken. Het hout voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen die de VELUX Groep stelt. “Het ontgonnen hout blijkt een goed vochtpercentage te hebben en is daarmee prima geschikt voor hergebruik. Daarnaast zit er geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster, gemaakt van reclaimed hout, in vergelijking met een standaard VELUX tuimelvenster. Het enige verschil is dat we met het ontgonnen hout 30% nieuwe grondstoffen in de productie kunnen besparen,” aldus Ronald Bal.

Bijdragen aan circulaire economie

“Het renovatieproject van Woonbedrijf in Eindhoven is de eerste in een rij. Ook andere woningcorporaties in Nederland tonen interesse voor het gebruik van dit type dakraam. “Nu we reclaimed hout kunnen gebruiken voor productie, denken we het komende jaar serieus werk te kunnen maken van deze productinnovatie. Wij zijn ervan overtuigd dat dit type dakramen in de toekomst kan helpen met het hergebruiken van grondstoffen van bouwmaterialen, waarmee op een positieve manier een bijdrage kan worden geleverd aan de ontwikkeling van de circulaire economie. Een opgave die door alle partijen in de bouwkolom zal moeten worden ingevuld. Wij nemen hiermee onze verantwoordelijkheid en de eerste concrete stap,” zegt Ronald Bal.