Ventilatie

Ventilatie én zonwering voor woonzorgcomplex Margaretha

Het verzorgingshuis Margaretha, in het hartje van de oude binnenstad van Kampen, wordt in verschillende fases geheel vernieuwd. Het woonzorgconcern IJsselheem gaat samen met woningcorporatie deltaWonen voor een duurzame nieuwbouw en renovatie in verschillende fases. Tijdens de ingrijpende werkzaamheden werd ook de ventilatie onder handen genomen. Dankzij de integratie van de CO2-gestuurde DucoTwinTronic 120 Cap werden zowel ventilatie én zonwering in één en hetzelfde product gecombineerd. Het nieuwe Margaretha biedt straks onderdak aan 31 huurappartementen, 19 ruime koopappartementen en 61 zorgeenheden. Kortom, een woonplek voor mensen met of zonder directe zorgvraag.

Duurzaamheid centraal

In een eerste fase werden reeds een aantal zorgwoningen onder handen genomen. Ondertussen is er ook gestart met de sloop van het oude gedeelte en begin 2014 start de tweede fase van de nieuwbouw. Het doel van het totaal vernieuwde zorgcomplex is om zo weinig mogelijk energie te verbruiken en daarvoor worden allerlei efficiënte technieken ingezet.

Voor de verwarming wordt er bijvoorbeeld een beroep gedaan op warmte- en koudeopslag in de bodem. In de zomer wordt koude uit de bodem gehaald om het gebouw te koelen bij warm weer en in de winter andersom. Overschotten aan warmte worden immers opgeslagen in gesloten bodemcollectoren. Warmtepompen benutten op hun beurt de energie uit het grondwater voor een hogere temperatuur bij het verwarmen. Als aanvulling op de bodemcollectoren, komen er ook zonnepanelen op het dak.

Een groen dak of vegetatiedak moet de CO2-uitstoot deels opnemen en filteren. Bovendien vangen de planten ook rondvliegende stofdeeltjes of pollen op én heeft een groen dak een sterk isolerende werking.

Ventilatie én zonwering voor een gezond binnenklimaat

Het binnenklimaat in een woonzorgcomplex is vanzelfsprekend van groot belang. Net daarom werd daar tijdens de renovatie in de eerste fase veel aandacht aan besteed. Een combinatie van zowel ventilatie als zonwering zijn alvast twee belangrijke elementen die kunnen bijdragen tot een hoog leefbaarheidsniveau.

Er werd geopteerd om natuurlijke ventilatie op basis van CO2- en vochtsturing toe te passen en net daar leverde Duco haar bijdrage in het verhaal. Dankzij de integratie van de CO2-gestuurde DucoTwinTronic 120 Cap werden zelfs ventilatie én zonwering in één en hetzelfde product gecombineerd. Het zonweringdoek is bij deze uitvoering gemonteerd op een uitvalarm, die eerst verticaal naar beneden zakt, maar daarna automatisch uitvalt in een hoek van maximum 90°.

Op die manier krijgt zonnehitte geen kans, maar komt er toch genoeg licht binnen voor een aangenaam gevoel binnen.

CO₂- en vochtsturing

De CO2-sturing in de leefruimte houdt het binnenklimaat per zorgwoning constant in het oog. Op die manier wordt er bovendien enkel geventileerd waar en wanneer nodig én in de juiste hoeveelheid. De elektronisch gestuurde ventilatieroosters openen zich immers enkel wanneer er ventilatiebehoefte is en sluiten zich opnieuw van zodra het binnenklimaat geoptimaliseerd is. Dat zorgt mee voor een extra energiebesparing.

Een vochtsensor in de badkamer geeft schimmelvorming of vochtproblemen geen kans. Tijdens de piekmomenten, zoals bij het douchen, geeft deze sensor immers een signaal aan de mechanische afzuigingsunit (DucoBox RF) om de vervuilde/vochtige lucht snel en efficiënt af te voeren.

De DucoTwinTronic 120 Cap werd aangesloten op een zon-/windautomaat die er onder ander mee voor zorgt dat de zonweringsdoeken automatisch opgetrokken worden wanneer de wind snelheden haalt van meer dan 50 km/h. Ook aan de praktische kant van het verhaal werd gedacht, want dankzij een centrale schakelaar kunnen in één keer alle doeken opgehaald worden als bijvoorbeeld de ramen gelapt moeten worden.

Het projectteam van Duco volgde de installatie en plaatsing van dichtbij op, stond de installateurs bij met de nodige raad en daad om het hele project vlot te laten verlopen… en het resultaat mag best gezien worden!