Algemeen

Verbeterd arrest deblokkeert tal van woonprojecten

Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag 19 december een eerder arrest op het grond- en pandendecreet verbeterd. Door deze verbetering kunnen al de private woonprojecten waarvoor het grond- en pandendecreet aanvankelijk een bepaald aantal sociale woningen oplegde, gedeblokkeerd worden en een vergunning krijgen. VOKA, VCB en BVS zijn dan ook verheugd over deze verbetering. Zij hebben tevens vernomen dat de Vlaamse regering hierover een conceptnota aan het opmaken is. Het is belangrijk dat deze nota zo snel mogelijk wordt omgezet in richtlijnen voor de vergunningverlenende lokale besturen om zo de continuïteit in de slabakkende woningbouw opnieuw te garanderen.

Oorspronkelijk legde het grond- en pandendecreet aan private ontwikkelaars zogenaamde ‘sociale lasten’ op. Private ontwikkelaars moesten daardoor een belangrijk deel van hun projecten afstaan aan sociale huisvestingsmaatschappijen die er dan sociale woningen op zouden realiseren. VOKA, VCB en BVS zijn altijd gekant geweest tegen de sociale lasten die in het grond- en pandendecreet stonden ingeschreven.

In zijn arrest van 7 november was het Grondwettelijk Hof positief ingegaan op de vraag van een 40-tal bouw-en vastgoedbedrijven om het systeem van de sociale lasten te vernietigen. Maar de artikels die de sociale objectieven en normen vastlegden, werden niet mee vernietigd. Daardoor was het onmogelijk geworden een vergunning af te leveren voor projecten die niet in het vereiste aantal sociale woningen voorzagen ook al had het Grondwettelijk Hof het systeem van de sociale lasten vernietigd. Daardoor konden al de projecten van 10 woningen en meer of van 50 appartementen en meer waarvoor oorspronkelijk ten gevolge van het grond- en pandendecreet sociale lasten van toepassing waren, geen vergunning krijgen.

Dankzij de doorgevoerde verbetering is er opnieuw rechtszekerheid ontstaan en kan de precieze impact van het arrest duidelijk in kaart worden gebracht. De Vlaamse overheid kon hierover geen zekerheid bieden op basis van het eerste arrest van het Grondwettelijk Hof. Gemeentebesturen wisten daardoor niet wat hun te doen stond. Dat is nu wel mogelijk.

VOKA, VCB en BVS dringen dan ook aan op een snelle publicatie van een ministeriële omzendbrief naar de lokale besturen die de juridische situatie verduidelijkt. Op die manier kan de Vlaamse overheid ervoor zorgen dat in de private woningbouw die momenteel al zo moeizaam verloopt, geen bijkomende hapering ontstaat.