Test goede en slechte geluidsomgeving
Het onderzoek is uitgevoerd op twee verdiepingen van het stadskantoor van de gemeente Sundbyberg net buiten Stockholm. 151 medewerkers namen deel aan het onderzoek, dat gebaseerd is op een zogeheten ‘cross-over design’. Op beide verdiepingen werden twee verschillende geluidsomgevingen gecreëerd door gebruik te maken van (geluids)absorberende of juist harde plafonds en wanden. Tijdens het onderzoek zijn de omstandigheden in het weekend – dus zonder dat medewerkers dat wisten – op de twee verdiepingen meerdere keren verwisseld. Dat zorgde ervoor dat de medewerkers op beide verdiepingen tegelijkertijd aan het werk waren in twee compleet verschillende akoestische omgevingen, afwisselend goed en slecht.Effect betere akoestiek
Door deze onderzoeksopzet kon voor het eerst een situatie gecreëerd worden waarbij twee controlegroepen in een zogeheten authentieke omgeving werken in plaats van in een lab-situatie. Zo wisten de onderzoekers zeker dat hun onderzoek uniek en betrouwbaar is.De belangrijkste bevindingen als het gaat om het effect van betere akoestiek:
- 30% minder verstoringen in het algemeen
- 29% minder verstoringen dichtbij
- 22% minder verstoringen op afstand
- 15% minder cognitieve stress
Ander internationaal onderzoek laat zien dat kantoormedewerkers elke dag 86 minuten verliezen door dit soort verstoringen. Maatregelen op het gebied van geluid en akoestiek kunnen dat verlies dus verminderen. Dr. Aram Seddigh van Stress Research Institute leidde het onderzoek: “Het onderzoek toont aan dat het belangrijk is om te focussen op de geluidsomgeving in open werkomgevingen, zodat medewerkers zich goed voelen en effectiever kunnen werken.”