Verbouwen

(Ver)bouwen duurder vanaf 1 januari 2008

Het is geen leuke boodschap maar ze moet gebracht worden. Op 1 januari 2008 zullen talrijke bouwmaterialen opnieuw drastisch in prijs stijgen. Dat blijkt uit de aankondigingen die de aannemers ontvangen van hun fabrikanten en leveranciers, zegt Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf.
Bouwen en verbouwen worden dus vanaf 1 januari opnieuw duurder.

Elke eerste januari worden een aantal bouwmaterialen duurder. Niets nieuws dus zou je denken. Maar dit jaar gaat het om heel wat meer materialen en hun prijzen stijgen meer dan anders. Zo stijgt de prijs van betonproducten met maar liefst 8%. Isolatiemateriaal wordt 6% duurder, inox en staal 5% en PVC 3 tot 4%. 3% is het laagste stijgingspercentage voor bouwmaterialen. Wie bouwt of verbouwt zal dus vanaf januari meer geld moeten neertellen voor de gebruikte materialen. De bouwbedrijven kunnen niet anders dan deze hogere prijzen aan de klant door te rekenen. En hier knelt vaak het schoentje. Aannemers maken hun offertes vaak lang vóór ze de werken starten en dus de te gebruiken bouwmaterialen aankopen. Ze zijn gebonden aan de prijzen die ze in hun offerte opnemen. In het huidige klimaat van voortdurend sterk stijgende materiaalprijzen, kan de aannemer niet anders dan zogenaamde prijsherzieningsformules in zijn contracten op te nemen. Hierdoor kan hij de hogere materiaalprijzen (verschil tussen de prijs op het moment van de offerte en de prijs op het moment van de daadwerkelijke aankoop) verrekenen in zijn factuur. In contracten met de overheid of andere bedrijven gaat dit vrij vlot. Gewone consumenten hebben hier vaak problemen mee. Bouwunie wil hen toch wijzen op de economische noodzaak van dergelijke prijsherzieningen. Het is bovendien niet de aannemer die aan de basis ligt van deze prijsstijgingen, maar wel de evolutie op de internationale markten. Consumenten moeten beseffen dat een prijs die in december gegeven wordt, wellicht niet houdbaar is voor werken die pas in augustus starten.

Een andere opvallende vaststelling op het einde van 2007 is dat fabrikanten en bouwmaterialenleveranciers nu al iets beter en tijdiger communiceren over prijsverhogingen. Dat was in het verleden wel anders. De waarschuwingen die Bouwunie daarover lanceerde, hebben dus vruchten afgeworpen. Het is immers van groot belang dat de aannemers, omwille van de hierboven vermelde redenen, tijdig op de hoogte zijn van prijsstijgingen zodat ze daarmee rekening kunnen houden bij het opmaken van hun offertes en ook hun klanten tijdig kunnen verwittigen. Bouwunie hoopt dat alle fabrikanten en leveranciers op de ingeslagen weg voortgaan.