Energie

Verbouwers laten Vlaamse energiepremies liggen

Verbouwers laten Vlaamse energiepremies liggen
Wie energiebesparende renovatiewerken uitvoert, kan via de energiepremies van de Vlaamse overheid een deel van z’n investering terugverdienen. Verschillende indicatoren wijzen erop dat de Vlaming meer verbouwt. Daarbij moet bovendien aan almaar strengere energienormen voldaan worden. Toch wordt niet systematisch gebruik gemaakt van de energiepremie, merkt het Vlaams Energieagentschap. Het lanceert daarom een nieuwe campagne die verbouwers eraan moet herinneren om zeker de premies aan te vragen waar ze recht op hebben.

Energiezuinig verbouwen zit in de lift

De bouwbarometer van de Bouwunie1 en de Confederatie Bouw2 kleurt al sinds begin 2018 positief. Uit cijfers van Statbel3 blijkt dat het aantal uitgereikte bouwvergunningen voor residentiële renovaties sinds 2007 over het algemeen hoger ligt dan die voor nieuwbouw. Bovendien moet wie een verbouwing doet waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is, aan bepaalde energienormen voldoen. De zogenaamde EPB-eisen of eisen voor 'Energieprestatie en Binnenklimaat'. Die worden stelselmatig verstrengd. Ook de aangekondigde betonstop zal mogelijk een impact hebben op het aantal verbouwingen.

Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap: “Hoewel de renovatie-activiteit op hoge toeren draait, zien we dat de Vlaming niet systematisch gebruikmaakt van de energiepremies. En zo dus geld laat liggen. Voor de meeste premies is er al enkele jaren een daling in het aantal aanvragen en uitbetalingen. Ook dit jaar is zwak begonnen. Maart en april waren opnieuw beter, maar het is te vroeg om van een kentering te kunnen spreken.”


Nood aan informatie via nieuwe campagne

Om verbouwers te infomeren en hen eraan te herinneren premies aan te vragen, lanceert het Vlaams Energieagentschap een nieuwe campagne met de boodschap: ‘Energiezuinig verbouwd? Niet vergeten: premie aanvragen!’

Luc Peeters: “We horen nog te vaak dat verbouwers niet wisten dat ze recht hebben op premies of dat ze er tegenop zien om de premies aan te vragen. Zonde als je weet dat gemiddeld 95% van de aanvragen ook effectief aanvaard en uitbetaald wordt. De aanvraagprocedure is ook zeer eenvoudig.”


Energiebesparing is de beste investering

Door het bestaan van de energiepremies nog eens extra in de verf te zetten, wil het Vlaams Energieagentschap verbouwers ook aanmoedigen om energiebesparende maatregelen te nemen. Die zijn niet enkel goed voor de portefeuille - dankzij de premies en het lagere verbruik - maar zorgen ook voor minder belasting op het milieu.

Wie bijvoorbeeld een dak van 100 m² laat isoleren door een aannemer, betaalt zo’n 3.000 euro. Naast de premie van 400 euro, levert dit een jaarlijkse besparing op de energiefactuur op van 500 euro. Na 5 jaar is de investering zo terugverdiend. Een ander voorbeeld: het na-isoleren van een spouwmuur met een oppervlakte van 120 m² kost gemiddeld 2.300 euro. Met een premie van 600 euro en een jaarlijkse besparing van 300 euro is dit na goed 5,5 jaar terugverdiend.

Die dubbele winst was ook de reden waarom Maarten Reynaert vorig jaar besliste om bij het verbouwen van zijn woning in Mariakerke zoveel mogelijk duurzaam te werk te gaan.

"We hebben het dak al geïsoleerd. Binnenkort worden de extra isolerende dubbele ramen geïnstalleerd, de vloer geïsoleerd en de buitenisolatie aan de draagmuren geplaatst. We hebben ook gekozen voor een ventilatiesysteem D, waarbij afgevoerde warmte gerecupereerd wordt, en verwarming op basis van een warmtepomp. Voor mij en mijn vrouw was het heel belangrijk om energiezuinig te wonen, maar het zijn dure ingrepen. Het is dus goed dat de premies bestaan. Van zodra de werken zijn afgerond, kan ik ze online aanvragen. Ik heb me al geïnformeerd en het wijst eigenlijk zichzelf uit.”


Bij Ellen Vanoverbeke uit Drongen zijn de verbouwingen al afgerond. Zij koos ervoor om het dak, de vloer en de ramen te isoleren en een zonneboiler te plaatsen.

“Voor al die investeringen heb ik intussen een premie ontvangen. Die kon ik heel makkelijk met de computer aanvragen. Je moet weliswaar de nodige bewijsstukken bij de verschillende aannemers opvragen en even geduld uitoefenen voor de bedragen ook effectief worden uitbetaald. Maar op het einde van de rit verdien je wel een mooi bedrag terug. En het is nu echt aangenaam wonen in ons huis; we hoeven bijna niet meer te stoken en halen een hoger rendement.”


De Vlaamse overheid kent premies toe aan wie het dak, de muren of de vloer van z’n woning isoleert, hoogrendementsbeglazing plaatst of een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler installeert. Er is ook een totaalrenovatiebonus voor wie minstens 3 investeringen uitvoert in een periode van 5 jaar. De premies worden via de netbeheerder Fluvius uitgekeerd. Alle informatie over de Vlaamse energiepremies is terug te vinden op www.energiesparen.be/premieaanvragen