Vastgoed

Vergrijzing vraagt 68.000 aangepaste woningen

De woningmarkt moet in toenemende mate rekening houden met de vergrijzing. Over tien tot vijftien jaar zijn jaarlijks 68.000 woningen nodig, huizen die helemaal zijn aangepast aan de noden van ouderen. De demografische evolutie is een grote uitdaging voor overheid én bouwsector. Dat is de conclusie op het BouwForum, het jaarlijkse evenement van de Confederatie Bouw bij de start van Batibouw.

De vergrijzing en de daarmee gepaard gaande kosten zullen zwaar wegen op de economische groei van België. Over een tiental jaar zijn er in ons land 2,3 miljoen 50-plussers en is één op de 10 Belgen ouder dan 80 jaar. Om problemen op de woningmarkt te vermijden, moeten er de komende vijftien jaar 900.000 woningen worden gebouwd. Hierbij moet ook nadrukkelijk rekening moet worden gehouden met de wens van ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen.

Die trend van grote mobiliteit op de woningmarkt is al duidelijk vastgesteld: het zijn de 50-plussers die hun (vaak te grote) woningen verruilen voor kleinere huizen en centraal gelegen appartementen. De mobiliteit op de woningmarkt zal met niet minder dan 80 % stijgen, waardoor in 2025 jaarlijks 68.000 aangepaste woningen nodig zijn voor de medioren (van 50 tot 64 jaar) en de senioren.

Het BouwForum toonde aan dat deze demografische evolutie dringend antwoorden eist die de kosten van de vergrijzing beheersbaar houden. De overheid kan immers onmogelijk op haar eentje deze enorme nieuwe vraag naar huisvesting invullen. De bouw van aangepaste woningen (zowel eengezinswoningen als appartementen) moet inspelen op die nieuwe en zeer specifieke behoeften van een bevolking die steeds ouder wordt en langer actief en zelfstandig wil leven. Dit is enkel mogelijk met de steun van een globaal beleid en van fiscale stimuli en premies.

De overheid speelt een grote rol bij het stimuleren van de particulier om zelf zijn bestaande woning aan te passen of een aangepaste nieuwe woning te bouwen. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Hij pleitte er bij premier Yves Leterme uitdrukkelijk voor “om een prioriteit te maken van een globaal beleid dat in nauwe samenwerking met de gewestregeringen wordt uitgewerkt en dat het 'levenslang wonen' ondersteunt met financiële stimuli en premies voor aanpassingwerken aan of in de woning.
Aangewezen middelen zijn ondermeer belastingvermindering in de personenbelasting en een permanent verlaagd btw-tarief voor sloop, op voorwaarde dat hier de heropbouw van een aangepaste woning voor ouderen tegenover staat. Er is dringend een breed maatschappelijk debat nodig om dit beleid op een gecoördineerde manier uit te stippelen “

Dit nieuwe beleid moet volgens de Confederatie ook rekening houden met ligging, welzijn, sociale kosten, nabijheid van diensten, zorgvoorziening, infrastructuur, innovatie en domotica, en stedenbouw,...

De vraag naar aangepast, levenslang wonen is groot . En de medioren en senioren zijn terecht veeleisend en nog vol toekomstplannen en wensen om meer comfort. Hierin passen perfect de innoverende domotica-oplossingen die door de stijgende vraag haalbaar en betaalbaar kunnen worden voor iedereen.

De vergrijzing biedt dus ook een enorm groeipotentieel voor de bouwsector. Architecten, studiebureaus, ontwerpers van nieuwe concepten, promotoren, makelaars en producenten van bouwmaterialen, en vooral de aannemers zullen moeten inspelen op die nieuwe doelgroep met nieuwe technieken, producten.

“De bouw van aangepaste en aanpasbare woningen kan de kosten van de vergrijzing helpen drukken. Zo wordt een financiële ramp voor de overheid vermeden, een schrijnend tekort op de woningmarkt voor ouderen voorkomen, en kan er bovendien economische groei en meer tewerkstelling worden gecreëerd” stelt Robert de Mûelenaere vast.

De Confederatie wil met dit BouwForum het debat over de vergrijzing aanzwengelen en verder meewerken aan het uitwerken van dit nieuwe en revolutionaire beleid, dat dringend nodig is om huisvestingsdrama’s te vermijden.