De Stalingradlaan is momenteel omgevormd tot een werf door de bouw van de nieuwe metrolijn 3. Dat momentum werd aangegrepen om deze openbare ruimte tussen het Rouppeplein en de kleine Brusselse ring te herdenken. In februari 2022 diende Ans Persoons, toen nog als schepen van Stedenbouw in de stad Brussel, de aanvraag voor een vergunning in. Nu kan ze als Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw bevestigen dat de vergunning is afgeleverd en kan de stad Brussel hiermee aan de slag. Tot grote tevredenheid van Anaïs Maes, de nieuwe schepen voor Openbare Ruimte, en burgemeester Philippe Close.
Een voorplein met groen en speelzones
Het meest kenmerkende gebouw aan de Stalingradlaan is natuurlijk het Zuidpaleis. De grandeur ervan moet belicht worden, oordeelde de stad Brussel, en daarom krijgt het een gloednieuw voorplein. Groene zones met gras en planten krijgen een prominente plek. Voor de jonge Brusselaars komen er speelzones met boomstammen, terwijl de ouders kunnen uitrusten op de bankjes. Aan de voorkant van het Zuidpaleis zullen waterpartijen worden gecreëerd door zachte hellingen, die doen denken aan de rivier de Zenne zoals die voorbij stroomde.Vier rijen van bomen, bestaande uit iepen, esdoorns, dennen en platanen, zorgen voor de vergroening en de verkoeling op de laan. Zij worden aangeplant in grote doorlatende zones, zodat ze kunnen doorgroeien en water opgevangen kan worden. Het afvloeiende water van de gevels wordt naar de zones met doorlatende materialen geleid en de rest van het water komt in de straatkolken op de rijweg terecht. Er is bovendien ook plaats voor kunst in het nieuwe straatbeeld van de Stalingradlaan.
Ruimte voor fietsers en voetgangers
De toekomstige Stalingradlaan wordt omgevormd tot een laan met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De handelaars en horeca-uitbaters krijgen op de verbrede stoep meer ruimte om hun terrassen te plaatsen. De fietsers krijgen aan beide kanten een afgescheiden fietspad. Langs de gevels komt een breed trottior voor wie rustig wil flaneren en voor de gehaaste voetgangers is er een soort fast-lane waar zij ongehinderd kunnen doorstappen.De middenberm verdwijnt. Het autoverkeer wordt gaat naar het midden van de laan op één rijbaanvak en wordt doorgeknipt ter hoogte van het Zuidpaleis. Het is niet meer mogelijk om met de auto van het Rouppeplein tot aan het Zuidstation te rijden.