Nieuwbouw

Vergunningscijfers bevestigen: Nieuwbouw valt nagenoeg stil

Vergunningscijfers bevestigen: Nieuwbouw valt nagenoeg stil
Voor het eerst in zes jaar haalt het aantal vergunningen voor nieuwe woningen de kaap van 20.000 niet. In de eerste zes maanden van 2023 zijn in Vlaanderen 18.931 woningen vergund. “Die cijfers verbazen ons niet”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Onze bouwbedrijven geven al langer aan dat de bouw van particuliere eengezinswoningen, de motor van de economie, achteruitgaat. Om niet te zeggen bijna stilvalt. Maar ook de vraag naar totaalrenovaties valt terug”.

Een derde van onze bouwbedrijven zegt minder werk te hebben dan voor de zomer. Erger, evenveel bouwbedrijven zien hun orderboekjes ook niet echt vollopen in de komende maanden. “We zitten in een neerwaartse spiraal die moeilijk te doorbreken lijkt”, aldus Waeytens. De voornaamste redenen zijn intussen gekend: de weliswaar gestabiliseerde bouwmateriaalprijzen, maar die wel nog altijd hoog blijven in vergelijking met voor de oorlog in Oekraïne. En de hoge rentevoet op hypothecaire leningen, sinds deze week trouwens boven de 3,5 procent. De nieuwbouwmarkt is bovendien al niet de makkelijkste. Het aantal gronden is schaars.

En net daar biedt het verlaagd btw-tarief op sloop-en heropbouw een oplossing. Sommige woningen zijn in zodanige staat dat ze beter afgebroken en heropgebouwd worden. Zolang de federale regering geen duidelijheid geeft over het al of niet definitief maken van de maatregel, haakt de consument voor dergelijke projecten eveneens af.

Bouwunie legt, als enige organisatie trouwens, andermaal haar alternatief constructief voorstel op tafel. Namelijk: maak het verlaagd btw-tarief op sloop- en heropbouw definitief. Aan 12 procent, wat Europa ook toelaat. Een percentage 12 procent vermindert de impact op de begroting met 100 tot 125 miljoen euro. Een duidelijke herinnering aan het adres van de federale begrotingsonderhandelaars.

Voor heel wat totaalaannemers en sleutel-op-de-deur-bedrijven zijn sloop-en heropbouwprojecten goed voor een vijfde of meer van het totale aantal projecten. Het omzetverlies bij het wegvallen van die projecten loopt op tot ruim een miljoen euro. Dankzij sloop-en heropbouw halen we zowel de klimaat- als renovatiedoelstellingen makkelijker, want je investeert in energiezuinige technieken en materialen.