De regering-Di Rupo denkt eraan de btw te verhogen van 21 naar 22 procent. Bouwunie vindt een btw-verhoging onaanvaardbaar en haalt hiervoor diverse redenen aan:
- Wie bouwt of verbouwt plant deze werken ruim op voorhand en zoekt hiervoor de nodige financiële middelen. Een btw-verhoging brengt de financiering van deze geplande werken in gevaar. 1 bijkomende procent btw betekent immers enkele duizenden euro’s extra moeten ophoesten.
- Vandaag moet een particuliere klant al tussen de 6 en 8 keer zijn netto loon gebruiken om 1 keer de bruto loonkost van een reguliere bouwvakarbeider te kunnen betalen. Een btw-verhoging zet nog meer mensen aan om werken in het zwart of door malafide (al dan niet buitenlandse) bedrijven te laten uitvoeren.
- De bouwsector werkt actief mee met de overheid om de fraude in de sector aan te pakken en deze nog verder op te drijven. In ruil hiervoor creëert de overheid een wetgevend kader dat het de reguliere bedrijven mogelijk maakt om te ondernemen. Een btw-verhoging doet deze inspanningen teniet.
- Er is een rechtstreeks verband tussen de tewerkstelling en de btw-last in de bouwsector. De btw verhogen, doet de tewerkstelling in de bouw dalen. Het is trouwens dankzij onder meer de tijdelijke btw-verlaging in de crisisperiode 2008-2010 dat de tewerkstelling in de bouw toen op peil is gebleven.
- De bouwsector heeft bij de vorige besparingsronde al zeer zwaar moeten inleveren. De afschaffing van alle belastingverminderingen voor energiebesparende uitgaven (met uitzondering van dakisolatie) laat zich duidelijk voelen in het orderboekje van de bouwbedrijven. Bijkomende ingrepen kan de sector niet dragen.
- We zitten met een stilstaande of zelfs krimpende economie. De economische vooruitzichten voor de bouw zijn echt niet rooskleurig te noemen. Een btw-verhoging betekent niet meer of niet minder dan de doodsteek voor vele bouwbedrijven.