Nieuwbouw

Verhoging btw-tarief zeer slecht voor de bouwsector

De regering denkt eraan om de btw-tarieven op te trekken als een van de pistes bij de begrotingscontrole. Maar volgens de Confederatie Bouw zal een btw-verhoging in de bouwsector alleen maar leiden tot een afname van de vraag, een verschuiving naar meer zwartwerk en dus gemiste inkomsten voor de staat. Een hogere btw zorgt bovendien voor meer inflatie en weegt via de index op de competitiviteit en de werkgelegenheid. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Dit idee komt op een bijzonder slecht moment. De bouw zit momenteel in een recessie. De verhoging van de tarieven met 1% zou de activiteit in onze sector met 0,9% doen afnemen.”

Met een verhoging van het algemene tarief van 21% wordt vooral de nieuwbouw geraakt. De Confederatie Bouw verwijst hiervoor naar een studie van het Planbureau uit 2011 die zegt dat een btw-verhoging een grote impact zou hebben op de investeringen in nieuwbouwwoningen (-1,6% na 7 jaar). De impact is 4 à 5 keer groter dan deze op de consumptie (-0,34% na 7 jaar) en 30 keer groter dan op de export (-0,06% na 7 jaar). De statistieken tonen dat in 2011 de bouw 15 miljard factureerde aan 21% btw.

De verlaagde btw-tarieven zijn inmiddels goed ingeburgerd in de bouw. Ze hebben in de loop der jaren ook hun waarde bewezen omdat ze de activiteit en de werkgelegenheid stimuleren, zwartwerk tegengaan en dus de inkomsten van de staat verhogen. Het verlaagde tarief van 6% bij de renovatie van woningen bestaat al sinds 1982. Ook voor de afbraak en heropbouw van woningen in steden geldt er een verlaagde btw van 6% sinds 2007. In 2011 werd in de bouwsector voor niet minder dan 12,3 miljard gefactureerd voor werken uitgevoerd onder het verlaagde btw-tarief van 6%.

Robert de Mûelenaere: “Onze boodschap is duidelijk: verhoog de btw niet. Zorg ervoor dat mensen gestimuleerd worden om een woning te bouwen en te verbouwen en zorg er ook voor dat mensen gestimuleerd worden om werken te laten uitvoeren door een aannemer die hen op het einde van de rit een factuur bezorgt.”