Vastgoed

Verkoop jouw woning sneller dankzij digitaal paspoort

Verkoop jouw woning sneller dankzij digitaal paspoort
Goed 135.000 gezinnen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië kunnen weldra hun woning sneller verkopen dankzij een Homepass. Dat is een uniek digitaal paspoort voor je woning waarin je alle nodige documenten kan verzamelen en delen. Denk maar aan vergunningen, keuringsbewijzen, notariële akten, grondplannen, woonleningen, brandpolissen en zelfs garantiebewijzen voor o.a. ketels, boilers en wasmachines. Omdat Homepass alles op één punt verzamelt, kunnen alle partijen vlotter informatie uitwisselen en kunnen ook huizenjagers sneller een beter beeld van een pand krijgen. De nieuwe toepassing wordt in januari voor het eerst in ons land gelanceerd via het vastgoedplatform Immovlan, in samenwerking met ontwikkelaar Besix Red.

Wie vandaag een woning wil verkopen, moet tal van officiële documenten verzamelen, updaten en uitwisselen. Een hele administratieve klus. Alle telefoons, e-mails en bezoeken nemen soms weken in beslag. Om alles een stuk sneller te laten verlopen, lanceert de Antwerpse start-up Homepass nu een digitaal paspoort voor het huis. Daarin worden álle benodigde papieren op één centrale plek digitaal gebundeld.

“Hét grote voordeel van dit digitaal paspoort is dat onder andere huiseigenaars, notarissen, makelaars, banken en overheden zonder veel tijdverlies met elkaar kunnen communiceren en alle noodzakelijke documenten onmiddellijk kunnen uitwisselen en updaten. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om via deze weg een verkoopovereenkomst te ondertekenen.”

Sacha Verveckken, CEO van Homepass


Baas over eigen huis

Vanaf januari wordt het digitaal paspoort officieel gelanceerd. Via het vastgoedplatform Immovlan, dat een exclusieve samenwerking met de startup heeft afgesloten, krijgen de eerste 135.000 Belgische gezinnen al een Homepass. Concreet krijgt elk huis dat op de zoekertjessite te koop wordt gezet automatisch een digitaal paspoort, dat wordt beveiligd door o.a. een elektronische handtekening. Het is vervolgens aan de eigenaar om de Homepass te activeren en er de eerste documenten in te uploaden.

“Belangrijk is dat de eigenaar van de woning ten allen tijde baas blijft over dit paspoort. Hij bepaalt wie er toegang toe krijgt, wanneer en hoeveel informatie zichtbaar is. De eigenaar kan er overigens zoveel documenten in opslaan als hij wil, zolang ze maar met het huis te maken hebben. Denk maar aan garantiebewijzen of elektriciteitsplannen. Het is altijd handig om zulke documenten snel bij de hand te hebben.”

Eric Spitzer, CEO van Immovlan


Het zal voor verkopers overigens ook mogelijk zijn om huizenjagers tijdelijk toe te laten een gedeelte van het paspoort in te kijken. Dat kan voor meer vertrouwen zorgen en een verkoop eveneens versnellen.

Na de lancering via Immovlan, wordt het ook voor Belgen die niet van plan zijn om hun huis te verkopen mogelijk om een Homepass aan te schaffen. Het digitaal paspoort kan immers ook handig zijn voor wie verbouwt of vernieuwt. Bijvoorbeeld om samen met je verzekeraar snel na te gaan of de brandpolis alles nog voldoende dekt.

Verkoop jouw woning sneller dankzij digitaal paspoort

Overdragen

Wie een Homepass activeert, betaalt hiervoor 15 euro per jaar oftewel 1,25 euro per maand. Wie op Immovlan publiceert met een betalende advertentie, krijgt het digitale paspoort één jaar lang gratis. Je kan steeds beslissen om het abonnement op te zeggen. Het paspoort blijft dan passief bestaan. Belangrijk is dat de eigenaar ten allen tijde persoonlijke documenten uit het paspoort kan verwijderen - denk maar aan loonfiches die een kredietverstrekker wilde inkijken bij de aankoop van de woning.

Documenten die geheel eigen zijn aan het huis, zoals notariële akten, bodemattesten en energieprestatiecertificaten zal je niet kunnen verwijderen. Wie een huis koopt, wordt immers ook de nieuwe eigenaar van het unieke paspoort en zal deze documenten nodig hebben.

In Vlaanderen werkt de overheid ook al een tijdje aan een zogeheten Woningpas. Daarin worden wel alleen overheidsdocumenten opgeslagen. Deze pas kan perfect in een Homepass worden geïntegreerd.

Start-up

Het is overigens niet de eerste keer dat Immovlan samenwerkt met een start-up. Zo sloot het bedrijf vorig jaar nog een partnership af met de succesvolle mobiele applicatie Ozaam. Ook vastgoedspecialist Besix, dat sterk heeft geïnvesteerd in Homepass, steunt al lange tijd actief vernieuwende start-ups.