In de eerste zeven maanden van 2014 zijn in Nederland ruim 12.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 52% meer dan een jaar eerder. Volgens NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers zet het herstel op de woningmarkt door. En daar was de markt ook hard aan toe. Echter, het afschaffen van de soepele schenkingsregels op 1 januari 2015, het beperken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) én de korte aftrekbaarheid van restschuldfinanciering staan mogelijk een langdurig herstel van de woningmarkt in de weg. “Zeker als de hypotheekrente weer een keer gaat stijgen”, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk.
De verwachting is dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in heel 2014 op 22.000 gaat uitkomen. “Het goede nieuws is dat elk kwartaal weer beter is dan het voorgaande”, zo stelt de Thermometer vast.
NVB-directeur Nico Rietdijk: “In de cijfers zien we dat nieuwbouw bovendien aan populariteit wint t.o.v. bestaande bouw. Dit hang samen met de herontdekking bij de consument van het gemak én comfort dat nieuwbouw biedt. Bij nieuwbouw weet je wat je krijgt en is het rondmaken van de hypotheek vaak ook beter te overzien en gemakkelijker geregeld dan bij een oud huis, waar nog van alles aan moet gebeuren.”
De NVB benadrukt echter dat de markt nog lang niet geheel is hersteld. De woningverkopen van ontwikkelaars en bouwers zijn nog altijd fors lager dan in de goede jaren vóór de crisis, toen zij jaarlijks rond de 40.000 woningen verkochten. “We zijn blij dat de verkoop weer aantrekt, maar het maakt de enorme daling van de afgelopen jaren maar deels goed.”
De meeste regio’s profiteren van het herstel, maar het westen en de (groot)stedelijke gebieden in het westen profiteren het meest, evenals de gebieden die de afgelopen jaren het zwaarst door de crisis zijn getroffen, zoals de noordelijke provincies.
Drenthe weet maar liefst drie keer zoveel nieuwe woningen te verkopen als in 2013 en Groningen twee keer zoveel. Maar deze provincies waren dan ook diep geduikeld.
Een belangrijke reden voor het herstel is de historisch lage rentestand. Ook speelt mee dat het consumentenvertrouwen fors is toegenomen. “We komen uit een diepe crisis en veel mensen hebben de afgelopen jaren hun verhuisbeslissing uitgesteld. Nu hun vertrouwen terug is, stappen zij in. Ook omdat zij zien dat huren alleen maar duurder wordt en de huizenprijzen, zeker bij nieuwbouw, scherp geprijsd zijn”.
Tegelijkertijd blijkt uit de Thermometer dat het vooral de starters zijn die momenteel de kar van het herstel trekken. En daarmee is het herstel eenzijdig. Ongeveer één miljoen huishoudens hebben te maken met een hypotheek die onder water staat, wat de doorstroming naar een ander koophuis bemoeilijkt. Ook kan een rentestijging uiteindelijk roet in het eten gooien. Het is bovendien nog onduidelijk wat de gevolgen voor de hypotheekverstrekking zijn als straks in november de Europese Centrale Bank het toezicht van De Nederlandsche Bank op de Nederlandse Hypotheekportefeuilles gaat overnemen.
Dit alles maakt dat de woningmarkt zich volgens NVB door alle goede berichten niet in slaap moet laten sussen. Om de markt echt langdurig te laten herstellen zijn daarom maatregelen nodig. Zo verdient het allereerst aanbeveling om de renteaftrek van de restschuld gelijk te trekken met de resterende looptijd van de hypotheek. Dan zullen banken ook weer wat makkelijker (durven) financieren en doorstromers van een hypotheek voorzien. Ook zou de voordelige schenkingsregel voor starters na 1 januari 2015 van kracht moeten blijven. En tenslotte zijn er aldus NVB aangepaste financierings- en verzekeringsproducten nodig die aansluiten op de huidige flexibilisering van de arbeidsmarkt. “Er zijn inmiddels 800.000 ZZP-ers in Nederland. Deze mensen willen ook graag een woning kopen”, stelt NVB. Daarom zou in plaats van de huidige beperking juist moeten worden gewerkt aan een hervorming van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Nu wordt het nog teveel gezien als louter een subsidie van de woningmarkt, terwijl je het ook kunt omvormen tot een breed verzekeringsproduct waar uiteindelijk de hele woningmarkt en bouw van profiteert.”
Aanbevolen voor jou
Meer over Vastgoed
Huis huren in Vlaanderen kost voor het eerst meer dan 1.000 euro
15 januari 2025Een appartement huren in Amsterdam kost 2.100 euro per maand
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam