Isolatie

Verlaag de U-waarde van je buitenmuren

Verlaag de U-waarde van je buitenmuren
Hoe lager de U-waarde van de buitenmuren van een woning is, des te minder warmteverlies zal optreden. Een optimale U-waarde resulteert niet alleen in een lager E- en S-peil voor je nieuwe BEN-woning, maar zorgt er tevens voor dat de muren warm aanvoelen, wat tijdens de wintermaanden een behaaglijk gevoel geeft. Goed geïsoleerde muren hebben daarnaast een verhoogde thermische inertie, waardoor ze de warmte langer vasthouden. Hierdoor kan de kamerthermostaat zonder comfortverlies enkele graden lager worden ingesteld, wat weer resulteert in aanzienlijke energiebesparingen op de jaarlijkse energierekening. Maar hoe bereik je zo'n lage U-waarde? Je leert het in dit artikel.

De warmtedoorgangscoëfficiënt, ook wel U-waarde genoemd, wordt uitgedrukt in W/m²K en geeft aan hoeveel warmte per tijdseenheid, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen 'binnen' en 'buiten' verloren gaat door het constructiedeel.

In een BEN-woning (Bijna-EnergieNeutraal) mag de U-waarde van buitenmuren niet hoger zijn dan 0,24 W/m²K.

Het is belangrijk op te merken dat deze waarde niet alleen afhangt van de isolatie, maar ook van de isolerende eigenschappen van de constructiedelen zelf, zoals muren, vloeren, dak en schrijnwerk.

Hoe de buitenmuren van een BEN-woning isoleren?

Bij een Bijna-EnergieNeutrale (BEN) woning is het cruciaal dat er een ononderbroken 'isolatieschil' rond de gehele woning aanwezig is. De muurisolatie moet naadloos aansluiten op de vloerisolatie, dakisolatie en het buitenschrijnwerk. Onderbrekingen in de isolatieschil veroorzaken koudebruggen, waarlangs niet alleen warmte verloren gaat, maar ook vocht- en schimmelproblemen kunnen ontstaan vanwege lagere oppervlaktetemperaturen en mogelijke condensatie.

Doorlopend isolatieschild met hardschuimplaten …

Verlaag de U-waarde van je buitenmuren
Beeld: Recticel Insulation


Bij de keuze voor een doorlopend isolatieschild met pur- of pir-hardschuimplaten, met een lambdawaarde van 0,022 W/mK en een dikte vanaf 9 cm, is het aan te raden te opteren voor isolatieplaten met een tand-en-groefkliksysteem. Dit systeem garandeert niet alleen een uitstekende winddichtheid, maar maakt ook snellere montage mogelijk.

Pur- of pir-hardschuimisolatieplaten kunnen zowel voor spouwisolatie als buitengevelisolatie worden ingezet. Zorg ervoor dat zowel de platen als de bekleding volledig waterbestendig zijn en geschikt zijn voor diverse afwerkingsmaterialen, zoals sidings, steenstrips, pannen, leien, zink, hout, vezelcementplaten, enzovoort, om latere afwerkingen zonder problemen te kunnen vernieuwen.

… of spouwisolatie met glaswol

Verlaag de U-waarde van je buitenmuren
Beeld: Isover

Een alternatieve keuze is spouwisolatie met glaswol. Om een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K te behalen, moet er in de spouwmuur minstens 12 cm glaswol met een lambdawaarde van 0,030 W/mK aanwezig zijn.

Glaswolisolatieplaten, bestaande uit gerecycleerd glas en zuiver zand, zijn flexibel en sluiten mooi aan, zelfs op onregelmatige oppervlakken, wat naden, kieren en valse spouwen voorkomt en de isolatiewaarde van de muuropbouw behoudt.

Vraag je gratis BEN-bouwgids aan

De gratis BEN-bouwgids
Bouwplannen? Dan bouw je uiteraard Bijna-Energieneutraal (BEN), want daar moeten sinds 2021 alle nieuwe woningen aan voldoen. Ontdek op www.iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je aan de BEN-eisen voldoet. Of vraag er het BEN-e-book aan - een essentiële tool voor kandidaat-nieuwbouwers die streven naar duurzame woningbouw. Het interactieve e-book is gratis te downloaden via de website.

In samenwerking met www.IedereenBEN.be
IedereenBEN