Nieuwbouw

Verlaagd btw-tarief voor sloop- en heropbouw moet snel verlengd worden

Verlaagd btw-tarief voor sloop- en heropbouw moet snel verlengd worden
Bouwunie is tevreden dat Vlaams ministers Matthias Diependaele en Zuhal Demir de vraag om verlenging van het gunstig btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw steunen. Ze hebben die vraag nu officieel gesteld aan federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Die bevestigde in september op een evenement van Bouwunie al dat hij ook gewonnen is voor de verlenging van de maatregel. Bouwunie hoopt dat het dossier nu snel op de federale regeringstafel komt en dat er voldoende steun is vanuit de andere regeringspartijen.

“Er is geen tijd meer te verliezen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “De maatregel loopt momenteel voor gans België tot eind 2022. Vele mensen wachten op verduidelijking of de maatregel verlengd wordt vooraleer ze beslissen om af te breken en opnieuw te bouwen. De doorlooptijd van een bouwproces duurt verscheidene maanden. Voor wie vanaf nu in het traject stapt, is de kans groot dat men niet meer volledig van de maatregel kan genieten.”


Sinds 1 januari geldt een verlaagd btw-tarief van zes in plaats van eenentwintig procent voor de sloop en heropbouw van een woning in heel België. Het gaat om een tijdelijke maatregel, met specifieke voorwaarden, die loopt tot eind 2022. Deze maatregel loopt naast de bestaande btw-verlaging voor sloop en heropbouw in 32 steden.

Jean-Pierre Waeytens: “Het is hoog tijd om de beslissing tot verlenging te nemen. Wie nu de stap zet om een oud pand te kopen en kiest voor sloop en heropbouw heeft nog een heel traject voor de boeg. Vooraleer de bouw kan starten moet men eerst de koop afronden, vervolgens de bouwplannen samen met een architect uitwerken en concretiseren, dan is het wachtten op de vergunning en tenslotte moet een aannemer gezocht worden. Door de volle orderboeken zal de effectieve start van de bouw ook nog een aantal maanden duren. Daardoor zullen mensen die nu en de volgende maanden kiezen om gebruik te maken van de maatregel wellicht niet meer volledig van het btw-tarief van zes procent kunnen genieten.”


Bouwunie is daarom al langer vragende partij vraagt om de termijn te verlengen. Anders dreigt de maatregel vanaf volgend jaar zijn doel te missen.

“Wachten tot eind 2022 om deze maatregel te verlengen is geen goede piste. Op die manier riskeren we dat een hele hoop mensen die vandaag wachten of twijfelen niet overstag zullen gaan. Dit is wat we net willen vermijden. Het moet nu toch vooral de bedoeling zijn om potentiële bouwers te overtuigen en de betaalbaarheid van een nieuwe woning te verbeteren. Anders zullen terug meer mensen geneigd zijn hun vernieuwbouwproject uit te stellen, wat energetisch uiteraard niet de beste optie is. Belangrijk om weten is dat, in tegenstelling tot btw-verlagingen in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de horeca, een btw-verlaging in de bouw quasi steeds volledig ten goede komt aan de klant”, aldus Jean-Pierre Waeytens.