Verbouwen

Verlaging MijnVerbouwpremie zet rem op (ver)bouwplannen

Verlaging MijnVerbouwpremie zet rem op (ver)bouwplannen
De Vlaamse regering wil vanaf 1 januari 2025 de premie van de MijnVerbouwpremie verlagen, ondanks dat deze maatregel in 2024 nog zo'n 400 miljoen euro aan premies heeft uitgekeerd. Dit maakte Vlaams minister van Wonen Depraetere gisteren, woensdag 6 november, bekend. De huidige regering volgt hiermee de lijn van haar voorganger en plant een evaluatie en eventuele bijsturing van de premie tegen 1 januari 2026.

Bouwunie reageert kritisch op dit besluit. "Wie wil bouwen of verbouwen, zal het komende jaar geen twee, maar drie keer nadenken voor ze zonder extra financiële steun die plannen in gang zetten," stelt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Hij wijst op de onlogische timing van de evaluatie: "Het is absurd om een maatregel te evalueren na een jaar van verlaging. Noch de consument, noch de sector is gebaat met een 'stop-and-go-beleid' zoals Vlaams parlementslid Bothuyne terecht opmerkt."

Ook werd gisteren bekend dat de Vlaamse regering de Vlaamse Woonwaarborg uitstelt. Deze regeling had jonge kopers vanaf 1 januari 2025 moeten ondersteunen bij de bouw van hun eerste woning. Volgens Bouwunie zullen dit soort beslissingen bouwen en verbouwen enkel duurder maken en zal de al onder druk staande bouwsector hierdoor nog meer problemen ondervinden. De sector kampt momenteel al twaalf kwartalen met negatieve cijfers, een daling in het aantal nieuwbouw- en renovatievergunningen, en een recordaantal faillissementen.

Bouwunie roept de Vlaamse regering op om de geplande verlaging van de MijnVerbouwpremie uit te stellen. Daarnaast pleit de organisatie opnieuw voor een aanpassing van de renovatieplicht, zodat de sector toekomstbestendig ondersteund kan worden.

De nieuwe Vlaamse regering versoepelde de renovatieplicht. Bouwunie verkiest een optimalisering. Zo stelt de bouworganisatie voor om consumenten een langere termijn te geven om te renoveren naar een hoger label dan D. Namelijk 10 tot 15 jaar in plaats van de 6 jaar zoals de Vlaamse regering nu voorstelt. Die termijn moet wel gekoppeld zijn aan een master renovatieplan. Om zo lock-ins, dat zijn halfslachtige renovaties die enkel dienen om een label te halen, te vermijden en het voor mensen haalbaar en betaalbaar te houden.