Algemeen

Verplichte rookmelder kan inderdaad levens redden

De meerderheidspartijen steunen het voorstel van decreet van Vlaams volksvertegenwoordiger Veerle Heeren (CD&V) om alle nieuwbouwwoningen en te renoveren woningen waar een stedenbouwkundige vergunning nodig is, verplicht uit te rusten met een rookmelder. Bouwunie, Unie van het KMO-bouwbedrijf, en Nelectra, beroepsorganisatie voor de elektrobranche, vinden dit een positief initiatief. Een rookmelder kan immers levens redden! Bij brand heb je gemiddeld 3 minuten de tijd om je huis te verlaten. Er mag dus geen tijd verloren gaan. Je hebt er alle belang bij dat je heel snel gewaarschuwd wordt zodat je kan vluchten en de hulpdiensten kan verwittigen.

Een rookmelder is dus zeker nuttig. Maar, niet alle rookmelders zijn doeltreffend genoeg, waarschuwen Bouwunie en Nelectra. In de winkel kan je al een rookdetector kopen voor zowat 5 euro. Wie voor deze oplossing kiest, moet er rekening mee houden dat zo’n stand-alone-systeem belangrijke tekortkomingen heeft. Het is een erg plaatselijke melding. Stel, je plaatst de detector op de benedenverdieping en de kinderen slapen op de tweede verdieping, dan kunnen ze de detector niet horen piepen. Daarnaast moet je de werking van de batterijen van de rookdetector regelmatig nakijken. Bovendien verwijderen veel mensen bij gepiep wegens lage spanning die batterijen om van het lawaai af te zijn en vergeten ze nadien de batterijen opnieuw te plaatsen. Ze vertrouwen dan onterecht op een systeem dat hun alertheid vermindert.

De integratie van rookmelders binnen een globaal beveiligingssysteem is duurder maar wel de enige efficiënte oplossing. De rookmelding kan dan ondermeer aangesloten worden op een binnensirene. Of automatisch een oproep doorgeven naar een contactpersoon. Enkel dan heb je een veilige en verzekerde melding. Dit kan je nog uitbreiden met een doormelding naar de gsm van de ouders als de kinderen bijvoorbeeld alleen thuis zijn.

Het is sowieso raadzaam dat een rookmelder geplaatst wordt door een vakman, aldus Nelectra en Bouwunie. Veiligheid is immers een vak en de ervaren professional is meest aangewezen om daarin te adviseren. Een rookmelder moet feilloos waarschuwen als het nodig is. Als hij veel te laat alarm slaat of bij het minste, zoals gewone sigarettenrook of kookkunsten, is de investering tevergeefs, spijtig genoeg met soms verstrekkende gevolgen.

De wetgever moet zich er tot slot ook bewust van zijn dat deze en andere initiatieven inderdaad positief zijn maar wel geld kosten. Ze maken het bouwen en renoveren van een doorsnee woning duurder. Vraag is dus hoe ver de wetgever moet gaan in het verplicht perfectioneren van de woning.