Energie

Verschillende financieringsmethoden voor zonnedaken bij bedrijven

Verschillende financieringsmethoden voor zonnedaken bij bedrijven
In een wereld waarin duurzaamheid inmiddels een hot topic is, overwegen steeds meer bedrijven zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Zonne-energie is immers een groene, hernieuwbare energiebron die bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot. Maar gebruikmaken van zonne-energie gaat niet over één nacht ijs. Dit vergt voorbereiding en vaak ook kapitaal. Voor bedrijven die de overgang naar zonne-energie willen maken, zijn er verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar. In dit artikel bespreken we drie veelgebruikte financieringsmethoden voor zonnedaken: operational lease, dakverhuur en koop.

Operational lease: profiteren zonder investeren

Bij operational lease investeert de ontwikkelaar in het zonnestroomsysteem en zorgen zij tevens voor de volledige exploitatie, inclusief onderhoud en monitoring. Hierdoor kunnen bedrijven profiteren van een zonnedak zonder zelf te investeren. Dit concept biedt tal van voordelen, waaronder toegang tot 100% duurzame zonnestroom, korting op de energieprijs, verbeterde uitstraling door een zonnedak, en de mogelijkheid om geld te investeren in eigen bedrijfsprocessen.

Het maximale uit uw dak halen met dakverhuur

Een andere interessante optie is dakverhuur. Hierbij kan een bedrijf zijn dak verhuren voor de plaatsing van zonnepanelen. Dit is een win-win situatie, waarbij de ontwikkelaar een huurvergoeding per vierkante meter ontvangt, en de huurder van het pand profiteert van korting op zijn energietarief. Net zoals bij operational lease, hoeft het bedrijf niet zelf te investeren in zonnepanelen. Dakverhuur is dus een interessante optie voor zowel de ontwikkelaar als de huurder van het pand, die tevens kan genieten van 100% duurzame zonnestroom en een verbeterde uitstraling door een zonnedak.

Koop: het meeste rendement

De derde methode is het kopen van zonnepanelen, waarbij bedrijven zelf investeren in zonnepanelen en zo direct eigenaar worden van het zonnestroomsysteem. Het zelf kopen van zonnepanelen betekent nog niet dat het bedrijf ook zelf de zonnepanelen zal moeten plaatsen. Dit wordt alsnog gedaan door de ontwikkelaar, waardoor het bedrijf hier volledig in wordt ontzorgd. Hoewel deze methode een initiële investering vereist, levert het in de regel het hoogste rendement op. De voordelen van kopen zijn onder andere het gebruikmaken van 100% duurzame zonnestroom en uiteraard een verbeterde uitstraling door een zonnedak.

Wat is de beste optie voor mijn situatie?

Gebruikmaken van duurzame energie in de toekomst is onvermijdelijk. Zonne-energie is in dit geval een ontzettend goede manier om te starten met verduurzamen, zonder direct zelf te hoeven investeren. Of het nu gaat om het minimaliseren van de ecologische voetafdruk of om financieel voordeel te behalen, het kiezen van de juiste financieringsmethode is cruciaal. Gespecialiseerde bedrijven zoals KiesZon kunnen bedrijven ondersteunen in hun transitie naar duurzame energie. Ook weten zij perfect raad te geven aan bedrijven die niet weten welke financieringsmogelijkheid voor hen het best werkt. Door de juiste keuze te maken, kunnen bedrijven bijdragen aan een duurzamere toekomst en tegelijkertijd profiteren van de voordelen die zonne-energie te bieden heeft. Een win-win situatie voor zowel de ondernemer als de planeet!