In een studie over stedelijke toekomstige ontwikkelingen komt Broekbakema tot een opvallend concept. Green Living City is een veranderlijke verticale stad, inclusief groene openbare ruimte.
De studie, die Broekbakema in samenwerking met DGMR, ABT, Greenwave Systems, 4Building en Atelier Quadrat heeft uitgevoerd, pleit voor het intensiveren van de bestaande stad door de hoogte in te gaan. Green Living City stelt de stapeling van functies voor, met inbegrip van de publieke ruimte.
Permanent en veranderlijk
De stapeling van functies wordt mogelijk dankzij een duurzame en permanente structuur van grote ‘supervloeren’, die fungeren als groene openbare ruimte. Daarop zijn flexibel in te vullen ‘pockets’ aangebracht, die verschillende functies, zoals wonen, werken, zorg, onderwijs en vrijetijdsbesteding, bevatten.
De functies die in de zogenoemde pockets worden ondergebracht kunnen een, twee of drie lagen beslaan. Zo kan in het gebouw een woning of kantoor, maar ook een sporthal of theater worden ondergebracht. De verschillende functies zijn bereikbaar via openbare (wandel)wegen. Ook pleinen en parken maken deel uit van de publieke ruimte op de supervloeren.
De constructie voor de supervloeren bestaat uit een zware staalstructuur met een hoge draagkracht. De vloeren doen tegelijkertijd dienst als installatievloer en als brandscheiding voor het bovenliggende compartiment. Omdat de pockets veranderbaar zijn, kan Green Living City inspelen op de veranderende behoeften van een stad.
Lees verder op Architectenweb.nl
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam