Verwarming & Sanitair

Verwarming uit zee

Warmte uit zeewater. Het klinkt futuristisch maar voor de bewoners van de Scheveningse wijk Duindorp is het binnenkort werkelijkheid. Hun huizen worden dan verwarmd door de eerste zeewaterwarmtecentrale ter wereld, die vlak bij het Scheveningse havenhoofd zal verrijzen.

"Eerst wordt met een enorme pomp het zeewater opgepompt en doorgesluisd naar een warmtecentrale", vertelt projectmanager ing. Theo van den Bor. "In die centrale staat een warmtewisselaar die de warmte van het zeewater, dat gemiddeld 11 graden is, overdraagt op het water in een buizenstelsel dat door Duindorp loopt. Alle huizen zijn op dit ringnet aangesloten met een eigen warmtepompje. Die pomp produceert de warmte voor de vloerverwarming en het water in de keuken en de badkamer." Theo van den Bor (51) en zijn rechterhand, projectmanager ir. Karen Oliemans (27), zijn verantwoordelijk voor de rigoureuze opknapbeurt van het karakteristieke hofjeswijkje aan zee. Daarin worden tot 2009 1100 huizen gesloopt en 789 nieuwe gebouwd. "Vanaf het begin was het de bedoeling dat in Duindorp duurzaam zou worden gebouwd", vertelt de pas een jaar afgestudeerde Karen. "De huizen hebben nu al stroom van een enorme windmolen in de duinen en daar komt in 2006 warmte uit zeewater bij." Dat de Scheveningse buurt de primeur van een zeewaterwarmtecentrale heeft, is vanwege haar ligging niet zo verwonderlijk. "De zee is vlakbij", zegt ing. Van den Bor. "Maar in principe zou je heel Den Haag ermee kunnen verwarmen." De huizen in de wijk gaan heel zuinig om met de warmte die ze uit zee krijgen. "De woningen zijn zo ingericht dat ze zo min mogelijk warmte verliezen", aldus Karen Oliemans. "Ze zijn optimaal geïsoleerd, hebben vloerverwarming en een modern ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er weinig energie nodig is om een behaaglijke temperatuur te houden. Die is constant 21 tot 22 graden. In de zomer is dat koud." Dat uit zeewater van gemiddeld 11 graden Celsius warmte van rond de 21 graden kan worden gehaald, is te danken aan de warmtepompen in de huizen. Door het zeewater, dat dankzij de warmtecentrale ook in de winter 11 graden warm is, met een veel koudere koelvloeistof, het natuurlijke, milieuvriendelijke koudemiddel NH3, in contact te brengen, gaat die vloeistof koken en verdampen. De damp wordt vervolgens in een compressor samengedrukt zodat de druk stijgt. Hierdoor neemt de temperatuur van de damp toe tot 21 graden en verspreidt zich over het distributienet dat door het huis loopt. "Het is eigenlijk hetzelfde systeem als dat van een koelkast ", legt Theo van den Bor uit. "Een koelkast heeft ook een warmtepomp. Daarin onttrekt de koelvloeistof warmte uit de inhoud van de kast zodat de binnentemperatuur daalt. Ook daar verdampt de vloeistof en wordt in een compressor onder druk gezet zodat de temperatuur van de vloeistof verder stijgt. Vandaar dat de achterkant van de koelkast altijd warmte afgeeft en het in de keuken altijd behaaglijk is."

Het ingenieursduo heeft er het volste vertrouwen in dat hun zeewaterverwarming in Duindorp een groot succes zal zijn. "In de Bevelandsestraat experimenteren we ermee", vertelt Karen Oliemans. " De mensen zijn er dik tevreden over."