Verwarming & Sanitair

Verwarmingsketel vervangen: Energie besparen

Wil je energie besparen, dan moet je eerst en vooral focussen op de meest energievretende toestellen in huis, zoals de verwarmingsketel. Jouw oude verwarmingsketel werkt misschien nog perfect, hij verslindt vaak tot 30% meer energie. Dat is een duizelingwekkend getal, zeker als je weet dat verwarming en sanitair warm water ongeveer 2/3 van ons jaarlijks energieverbruik uitmaken. Maar wanneer moet je overwegen om je verwarmingsketel te vervangen? En welk type ketel kies je best om energie te besparen? Enkele nuttige tips…

Wanneer je verwarmingsketel vervangen?

Wanneer moet je jouw verwarmingsketel vervangen? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, want alles hangt af van de kwaliteit van je ketel en het onderhoud dat deze vereist. De algemene maatstaf is dat ketels ouder dan 15 jaar aan vervanging toe zijn. Om zeker te zijn, vraag je best even de mening van jouw technicus bij het jaarlijks onderhoud van je ketel.

Als het rendement van je verwarmingsketel lager ligt dan 75% van de aanvankelijke opbrengst van het toestel, dan overweeg je best om je ketel te vervangen. De hedendaagse toestellen zijn compacter en bieden een groter rendement. Op maximum tien jaar zal je de investering hebben terugverdiend. En je verkleint bovendien je ecologische voetafdruk!

Pelletkachel, condensatieketel of hoogrendementsketel?

Er zijn momenteel drie types energiezuinig verwarmingsketels op de markt: pelletkachels, condensatieketels en hoogrendementsketels. Elk type biedt eigen voordelen. Een overzicht:
  • Pelletkachels zijn zeer zuinig, tenminste als je in een bosrijke omgeving woont en over voldoende plaats beschikt voor de ketel en de houtpellets. Deze kachel biedt een goedkope oplossing met een hoog rendement (90%), maar tijdens de zomermaanden gebruik je beter een andere energiebron om water te verwarmen.

  • Condensatieketels zetten de warmte van rookgassen die vrijkomen tijdens de verbranding van gas of stookolie om in energie. Een warmtewisselaar recupereert deze warmte voor de rook kan ontsnappen en draagt ze over op het water in het verwarmingssysteem. Dit type ketel kan een rendement van meer dan 100% behalen. Je geniet bovendien van een belastingvermindering van maximum 40% van de installatiekosten.

  • Hoogrendementsketels werken op lage temperatuur en vermijden dat het water in het verwarmingssysteem hoger wordt dan 60°C. Dit systeem is vooral zinvol voor zeer goed geïsoleerde woningen.

Laatste tip : vergeet niet om je te informeren over premies voor het vervangen van verwarmingsketels, want deze kunnen zeer interessant zijn.