Algemeen

Verzekering gewaarborgd wonen krachtig instrument

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) beseft dat de Vlaamse regering voor een moeilijke besparingsopdracht staat. Maar gelukkig staan in het Vlaamse regeerakkoord mogelijkheden om de Vlaamse overheidsinkomsten te ondersteunen. De Vlaamse regering kan bijvoorbeeld werk maken van de aangekondigde bekendmaking bij de consumenten van de verzekering gewaarborgd wonen. Dit zal de ontvangsten van registratierechten een duw in de rug geven. Bovendien zal het de bouwsector stimuleren, wat op zijn beurt tot terugverdieneffecten leidt voor de overheid: elke persoon die werkt in de bouw levert elders immers een extra baan op.

De registratierechten zijn de belangrijkste Vlaamse gewestbelasting. Maar in de eerste jaarhelft zijn ze met ruim 20% gekelderd vergeleken met dezelfde periode in 2008. Door, zoals aangegeven in het regeerakkoord, de Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen te promoten, kan de Vlaamse regering haar verlies aan inkomsten beperken.

Deze verzekering zorgt ervoor dat de betaling door de koper gegarandeerd blijft bij jobverlies. Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB: "Dit zorgt niet alleen voor zekerheid bij koper en verkoper maar ook voor de Vlaamse schatkist. Indien dit instrument beter gekend zou zijn zal het voorbehoud verminderen om over te gaan tot de aankoop van een nieuw woning. Het is een goedkope maatregel voor de Vlaamse regering, die op die manier haar inkomsten nog enigszins op peil houdt."

Consumentenvertrouwen ondersteunen

De bekendmaking van de verzekering gewaarborgd wonen is ook nodig omdat de VCB tekenen ziet dat het consumentenvertrouwen terugkeert.

De terugval van de ontvangsten van registratierechten heeft een parallel in de terugval van de vergunningen voor nieuwbouw. Marc Dillen: "Op de huizenmarkt zien we het slechtste jaarbegin sinds 2001. In vergelijking met de eerste vier maanden van 2008 stellen we een daling van 8% vast bij de huizen en van 21% bij de appartementen."

Maar uit notariële cijfers blijkt dat de val in het aantal woningen dat van eigenaar verandert, afgeremd is. Dit wijst op terugkerend consumentenvertrouwen. Marc Dillen: "De Vlaamse regering moet dit ondersteunen. De toekomstige tewerkstelling in de woningbouwsector is in gevaar. Studies hebben aangetoond dat elke persoon tewerkgesteld in de bouw nog een extra tewerkstellingsplaats elders oplevert, dit onder andere in de sector van de toeleveranciers."