Bij bouw- en verbouwingswerken komen heel wat risico’s kijken. Er zijn immers heel wat mensen aan het werk en die kunnen allemaal fouten maken. Zo kan er schade ontstaan aan de eigen woning maar kan er ook schade toegebracht worden aan anderen, zoals een aanpalende woning. Schade bij de buren kan bijvoorbeeld ontstaan als het gevolg van insijpelend water of er kan zich een verzakking voordoen in de woning van de buren door grondwerken, of een stuk van de gevel in aanbouw kan neerstorten op een geparkeerde auto. In dergelijke situaties is er vaak betwisting over de aansprakelijkheid als (ver)bouwer of eigenaar tegenover derden. Als verbouwer loop je dan het risico om voor de schade te moeten opdraaien.
Tips voor wie verbouwt
Wie een verbouwing aanvat, is best heel goed voorbereid:- Ga het verzekeringscontract aan vóór de werken starten.
- Let niet alleen op de premie, maar kijk zeker ook naar de dekkingen, eventuele vergoedingsplafonds, de uitsluitingen en de franchise.
- Kijk na hoelang de dekking loopt en neem voldoende marge. Een bouw of verbouwing durft immers wel eens langer te duren dan voorzien. Verleng tijdig indien nodig.
- Bekijk goed wat wel en niet gedekt is. Denken we maar aan bepaalde financiële gevolgen of inkomensverlies. Slecht of niet conform de voorschriften uitgevoerde werken zijn immers niet altijd gedekt.
Alle bouwplaatsrisico’s verzekering
Een ABR-verzekering zorgt dat je als bouwheer of eigenaar maximaal beschermd bent tegen schade.Een verzekering op maat is dus belangrijk. Kelly Schamphelaere, woordvoerder van Brocom : „Het is onze rol als verzekeringsmakelaar om elke situatie individueel te bekijken en potentiële risico’s vast te stellen. Verzekeringsmakelaars werken met meerdere verzekeringsmaatschappijen. Zo kan de verzekeringsmakelaar een goede verzekering voorstellen die rekening houdt met álle factoren.“