Huurders blijken optimistischer dan woningeigenaren: 40,6 procent van de huurders verwacht binnen tien jaar energieneutraal te wonen, tegenover 37,5 procent van de woningeigenaren. Opvallend, aldus eigenaar Marco Schuurman van Slimster: "Huurwoningen worden toch vaak gezien als het ondergeschoven kindje in de energietransitie, maar huurders lijken nu het gevoel te krijgen dat verhuurders - al dan niet onder druk van regelgeving - wel degelijk sneller verduurzamen. Vaak betaalt men daardoor iets meer huur, maar wordt dat gecompenseerd door een besparing op de energierekening."
Jongeren meest optimistisch
Ook tussen leeftijdsgroepen brengt het onderzoek van Slimster duidelijke verschillen aan het licht. Twintigers zijn het meest positief gestemd: 60 procent verwacht binnen tien jaar energieneutraal te wonen, tegenover slechts 25 procent van de vijftigers. Over het belang daarvan is de jongste generatie volwassenen ook het meest uitgesproken: zowel het percentage dat energieneutraal woningen belangrijk als onbelangrijk vindt, is onder deze groep het hoogst. Veertigers en vijftigers lijken er - gezien het hoge percentage dat er 'neutraal' in staat - niet zo mee bezig te zijn.Andere voordelen van verduurzaming benadrukken
De overstap van een gasgestookte cv-ketel naar een warmtepomp maakt hierbij vaak de meeste impact. Uit eerder onderzoek van Slimster bleek al dat bijna de helft van de huiseigenaren geïnteresseerd is in een warmtepomp. De meerderheid van de Nederlanders denkt bovendien dat zonnepanelen nog steeds rendabel zijn, ondanks het aflopen van de salderingsregeling in 2027. Dat laatste zorgt dan weer voor een groeiende interesse in thuisbatterijen: twee derde van de huiseigenaren met zonnepanelen verwacht een thuisaccu aan te schaffen.