Verwarming & Sanitair

Viessmann op Batibouw: Duurzaam verwarmen

Viessmann op Batibouw: Duurzaam verwarmen
Vitocal 222-S met PV
Viessmann doet op Batibouw, de grootste bouw- en renovatiebeurs van het land, vier trends uit de doeken die de energiemix van de toekomst zullen bepalen. Vandaag bespreken we in dit artikel de tweede trend: Duurzaam verwarmen. Batibouw 2019 vindt plaats in Brussels Expo van 21 februari tot en met 3 maart. Viessmann staat in Paleis 12.

“In de nabije toekomst zullen duurzame oplossingen meer dan ooit een noodzakelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen. Zowel voor de productie van sanitair warm water als voor elektriciteit. Ook warmtepompen zullen een steeds prominentere plaats innemen in huishoudens”, zegt Patrick O. En dat is nodig, want België mist in vergelijking met Duitsland voorlopig de boot op het vlak van aanwenden van zonne-energie en warmtepomptechnologie.

“Consumenten worden door beleidsmakers niet aangemaand te investeren in duurzame alternatieven zolang die laatste de deadline voor het sluiten van de kerncentrales blijven uitstellen”, legt Patrick O de vinger op de wonde. Viessmann benadrukt op Batibouw de waarde van duurzame energieoplossingen en stelt er gezinnen en bedrijven er onder andere een state of the art split-warmtepomp voor.

1. Vitocal 222-S met PV: Split-unit lucht/water-warmtepomp

De Vitocal 222-S is een split-unit warmtepomp met geïntegreerde boiler met een inhoud van 210 liter. Split-unit warmtepompen zijn als zuivere verwarmingssystemen of als gecombineerde systemen voor verwarmen en koelen uitermate geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

De heel stille buitenunit zorgt voor fluisterstille zomeravonden en geen opmerkingen van de buren. De split-unit warmtepompen zijn verder bij deellastwerking extreem zuinig. Dankzij de modulerende werking stemt de warmtepomp het compressorvermogen minutieus en efficiënt af op de warmtebehoefte van de gebruiker.

De binnenmodules van de Vitocal 222-S zijn dicht bij de woonkamer te installeren, bijvoorbeeld in de berging, dankzij het tijdloze design en geringe breedte van 60 centimeter. Die binnenmodule bevat de hydraulica, de warmtewisselaar (condensator), de boiler, een cv-pomp, een doorstroomverwarmer, een driewegomschakelklep en de Vitotronic 200-regeling.

Consumenten hebben bij de aankoop van een Vitocal 222-S in het geval van een renovatie recht op een subsidie. Bij een nieuwbouw helpt de warmtepomp om het beoogde E-peil te halen. De Vitocal 222-S is beschikbaar vanaf 6.193 euro, excl. btw.

2. Zonnetechnieken: zuiniger verbruik, lagere energiefactuur

Consumenten die vandaag investeren in een nieuwe verwarmingsinstallatie, doen er goed aan ook na te denken over een zonnesysteem. Zo profiteer je van een zuiniger energieverbruik, een lagere energiefactuur, en draag je met een lagere CO2-uitstoot je steentje bij aan het milieu. Je kan bij Viessmann terecht voor een nieuwe condensatieketel op stookolie of gas of een warmtepomp – allemaal geschikt voor gebruik in combinatie met een zonnesysteem.

Als je je condensatieketel combineert met Viessmann’s uiterst efficiënte zonnecollectoren bespaar je tot 35 procent op je verwarmingskosten – wanneer de zonnecollectoren zowel voor verwarmingsondersteuning als warmwateropwekking worden gebruikt. Alleen al dat laatste kan je nodige energieverbruik tot wel 60 procent verlagen.