Verwarming & Sanitair

Viessmann op Batibouw: Elektrificatie van de energiemarkt

Viessmann op Batibouw: Elektrificatie van de energiemarkt
Dat onze auto’s gestaag overschakelen van benzine of diesel naar hybride en elektrische alternatieven, is al langer een bekend gegeven. Dat zich in de verwarmingsmarkt een gelijkaardig patroon aftekent, is voor velen nieuw. Meer nog, toestellen die consumenten in staat stellen zelf stroom en warmte op te wekken, maken een steile opmars. “De brandstofcel- en WKK-technologie van Viessmann geeft gezinnen, bedrijven en wijken de mogelijkheid om zelf warmte op te wekken en elektriciteit te genereren. De overschotten kunnen ze delen,” legt Patrick O,algemeen directeur van Viessmann Belgium, uit. Viessmann zet op Batibouw toestellen in de kijker die warmte én elektriciteit generen.

1. Vitovalor PT2: eigen stroom- en warmtevoorziening voor gezinnen

De laatste jaren zijn de prijzen voor elektriciteit sterk de hoogte ingeschoten – een trend die nog even zal aanhouden. De Vitovalor PT2 biedt gezinnen een alternatief voor die stijgende stroomprijzen, door hen zelf warmte en elektriciteit te laten produceren. De Vitovalor PT2 is beschikbaar vanaf 11.402 euro exclusief btw en installatiekost.

2. Vitovolt 300 – fotovoltaïsche zonnepanelen met een hoog rendement en niet te toppen kwaliteit

PV of photovoltaics, de techniek die zonlicht omzet in elektriciteit, is een razend efficiënte en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken. Dankzij de Vitovolt 300 PV-zonnepanelen kunnen consumenten gedeeltelijk onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet en de stijgende elektriciteitsprijzen. Patrick O: “Investeren in duurzame zonnepanelen blijft lonen. Niet alleen zullen de stroomprijzen verder de hoogte ingaan, de prijs van een fotovoltaïsche installatie is de afgelopen jaren ook gehalveerd. Zelf zonne-energie opwekken kost je minder dan huishoudelijk verbruik via netstroom.”

De Vitovolt 300 fotovoltaïsche zonnepanelen gaan lang mee, hebben een eenvoudige werking en zijn quasi onderhoudsvrij. Dankzij het exceptionele design levert het model met monokristallijne module een vermogen van 300 Wp en de polykristallijne module met 60 cellen een vermogen van 275 Wp. De installatie heeft een hoog vermogen en biedt een compromisloze kwaliteit. De Vitovolt 300 zonnepanelen zijn geschikt voor één- en meergezinswoningen alsook voor bedrijfs- en fabrieksdaken. Consumenten krijgen een vermogensgarantie van 25 jaar.

3. Viessmann Vitosol 200-FM-zonnecollectoren met ThermProtect-coating

Met het oog op een duurzame toekomst doet Viessmann er alles aan om neveneffecten van traditionele zonnetechnologie te beperken.

Laurent Vercruysse, Technisch Directeur Viessmann Belgium: “Op warme zomerdagen kunnen zonnecollectoren oververhitten door stoomvorming van de waterstromen in de collectoren. Om dit probleem op te lossen, creëerde het zonne-expertisecentrum van Viessmann in Faulquemont in samenwerking met de universiteit van Nancy de ThermProtect-coating. Noem het gerust een panty voor je zonnecollectoren.”

Zo genieten consumenten van een langere levensduur, beter rendement en hogere beveiliging van hun Viessmann Vitosol 200-FM-zonnecollectoren. Vandaag behalen deze al het hoogst mogelijke rendement op de markt: 82,8 procent. Bovendien hebben de zonnecollectoren niet langer nood aan een noodkoeling of opstarttijd, dankzij die ThermProtect-technologie.

De Vitosol 200-FM-zonnecollectoren met ThermProtect-coating en bijhorende warmwaterboiler van 300 liter van Viessmann zijn beschikbaar vanaf 3.159 euro exclusief btw en installatie voor 4,66 m². Consumenten krijgen bij de installatie en aankoop van een zonneboiler een premie.[2]

4. Zonnebatterij: consumeer je eigen opgewekte stroom en druk je kosten

Vandaag gebruik je gemiddeld amper 30 procent van de opgewekte elektriciteit onmiddellijk zelf. Alle overige energie gaat naar het stroomnet: weldra een duur grapje aangezien je vooral ’s ochtends en ’s avonds veel verbruikt – wanneer de slimme tarieven het hoogst zullen zijn. Met twee slimme methodes kan je je eigen opgewekte stroom via zonnepanelen verhogen naar 66 procent en dus je kosten drukken. Je kan je verbruikers slim aansturen, al dan niet met behulp van een warmtepomp, en een zonnebatterij installeren. Met dat laatste profiteren consumenten maximaal van hun eigen zonnestroom, mijd je periodes van stroomuitval en verlaag je de druk op het stroomnet.