Naar aanleiding van de bouwbeurs Ideaal Wonen heeft de Confederatie Bouw Leuven de bouwconjunctuur in de provincie Vlaams-Brabant opgemeten. Uit dit onderzoek is gebleken dat de woningbouw in Vlaams-Brabant zeer gunstig evolueert.
In 2004 werden in Vlaams-Brabant 3.019 nieuwe eengezinswoningen vergund, een stijging met 17% in vergelijking met 2003. Tegelijk werden 1.819 vergunningen voor nieuwe appartementen toegekend, een toename tegenover 2003 met maar liefst 42%. Bovendien werden in 2004 in Vlaams-Brabant 3.238 vergunningen voor woningrenovaties toegekend, 13% meer dan het jaar voordien. In Vlaanderen verliep de woningbouw in 2004 in het algemeen gunstiger dan in 2003. Maar op alle deelmarkten van de woningbouw presteerde de Vlaams-Brabantse woningbouw beter dan het Vlaams gemiddelde.
Een mogelijke spelbreker voor de toekomst is de verdere stijging van de bouwgrondprijs. Momenteel ligt de Q75-bouwgrondprijs per m² in het arrondissement Leuven nog circa 10 euro onder het Vlaams gemiddelde maar in het arrondissement Halle-Vilvoorde al 35 euro erboven. Van cruciaal belang voor de verdere evolutie van de bouwgrondprijs is de beschikbaarheid van bouwgronden.
Daarbij stellen zich twee problemen. Enerzijds is er het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) dat de effectieve woningbehoeften fors heeft onderschat. Zo heeft het RSV voor de periode 1992-2007 het aantal bijkomende woningen voor Vlaams-Brabant tot circa 66.000 beperkt. Maar nu al staat de teller op 59.000 woningen. Op basis van de prognoses van het RSV zouden er in Vlaams-Brabant de komende jaren dus nog amper een 7.000-tal woningen mogen bijkomen, wat volkomen onrealistisch is. Anderzijds wordt de effectieve beschikbaarheid van bouwterreinen steeds overschat. Zo overlappen in Vlaams-Brabant 731 ha woongebied met bossen en 1.143 ha met overstromingsgebied. Door deze overlappingen wordt wonen in deze gebieden sterk bemoeilijkt.
De laatste jaren is de bouwkost zelf relatief weinig gestegen. Het gemiddelde gezin kan dus nog wel een nieuwe woning verwerven. Maar het moet zich dan wel met een kleiner bouwperceel tevreden stellen. De publieksenquête van de VCB heeft aangetoond dat in Vlaams-Brabant gemiddeld hogere bedragen worden betaald voor nieuwe woningen, woningaankopen en woningrenovaties. Maar ook in Vlaams-Brabant opteert nu minder dan de helft van de gezinnen voor een klassieke ‘viergevelwoning’. Ook in deze provincie worden gesloten en halfopen woningen (noodgedwongen) almaar belangrijker.
Om deze woningen te kunnen realiseren hebben al een 10-tal Vlaams-Brabantse gemeenten besloten hun woonuitbreidingsgebied aan te snijden. De Confederatie Bouw Leuven hoopt dat andere gemeenten hun voorbeeld weldra zullen volgen.
Meer over Nieuwbouw
Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
21 januari 2025Gratis naar Batibouw 2025 met Reynaers Aluminium
17 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam