Het coronavirus heeft een enorme impact op de economie. Naar schatting één miljoen Belgen zijn teruggevallen op tijdelijke werkloosheid. Uit een bevraging die Bouwunie eerder voerde, blijkt dat nog maar 4 op 10 bouwbedrijven aan de slag zijn. De meerderheid van hen zelfs maar op halve kracht of minder.
En dat is een probleem voor de duizenden woningen en bouwprojecten die daardoor op de lange baan worden geschoven. Minister-president Jan Jambon haalde vorige week aan dat er te gemakkelijk naar technische werkloosheid en ziekteverlof wordt gegrepen. Die boodschap neemt het Kempense bouwbedrijf DCA - dat 345 arbeiders en 173 bedienden tewerkstelt - alvast ter harte.
Het Kempense DCA roept de collega-bouwbedrijven dan ook op hetzelfde te doen: doe enkel beroep op de tijdelijke werkloosheid als het een kwestie van gezondheid of veiligheid is. Dit alles met het oog op een economie die zich op die manier zo snel mogelijk kan herstellen.
Veiligheid
Bij het bouwbedrijf zijn ze overigens gedurende het hele jaar gewoon om de veiligheid van de medewerkers voorop te stellen. In deze tijden, waar het COVID-19 virus ons allen parten speelt, wordt dit net iets extremer doorgevoerd. Zo wordt uiteraard rekening gehouden met de adviezen van de overheid, zoals de social distancing. Maar daarnaast heeft het bedrijf ook een communicatietool die voor elke medewerker toegankelijk is via de smartphone, waarmee iedereen op regelmatige basis updates krijgt over de genomen maatregelen. De preventiedienst stuurt ook elke dag een Q&A en tips rond over werken op een werf in de huidige omstandigheden. Ten slotte investeerden ze de afgelopen weken sterk in bijkomend personeelsvervoer, bijkomende 'schaftketen' - om extra lunchruimte te creëren, extra wasgelegenheid en sanitaire voorzieningen.Levering bouwmaterialen
Maar ondanks het openhouden van de werven, bestaat de kans dat de levering van de nodige bouwmaterialen binnenkort in het gedrang komt. Al blijven de binnenvaart en waterwegen wel operationeel voor goederentransport.Daarnaast ondervinden sommige bouwbedrijven ook problemen met buitenlandse onderaannemers, waarvan het personeel vandaag niet meer in België geraakt. Een probleem waar DCA weliswaar nauwelijks de impact van voelt: hun personeel bestaat voor het merendeel uit eigen arbeiders.