Wedstrijden en awards

Vlaamse Houtproef benadrukt belang van vakmanschap in het onderwijs

Vlaamse Houtproef benadrukt belang van vakmanschap in het onderwijs
Het tekort aan technisch geschoolde vakmensen in de bouwsector wordt steeds groter. Toch krijgt praktische scholing zoals handvaardigheid en schrijnwerk steeds minder aandacht in het onderwijs. Met de Vlaamse Houtproef wil Embuild Vlaamse Schrijnwerkers het tij keren. De wedstrijd zet het belang van vakmanschap in de kijker en roept op tot herwaardering van richtingen zoals houtbewerking, die cruciaal zijn voor de toekomst van de sector.

Morgen, donderdag 24 april, nemen 650 leerlingen uit 45 Vlaamse scholen deel aan de Vlaamse Houtproef, de grootste schrijnwerkerswedstrijd van het land. Bij die wedstrijd, een initiatief van Embuild Vlaamse Schrijnwerkers, krijgen leerlingen uit de richting hout of schrijnwerkerij in de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs (BuSO / BSO / TSO) één dag tijd om een houten werkstuk te maken. Met de wedstrijd wil Embuild Vlaamse Schrijnwerkers aandacht vragen voor het teruglopende aantal richtingen houtbewerking in de Vlaamse scholen, terwijl de arbeidsmarkt schreeuwt om vakbekwame schrijnwerkers.

Vraag een schrijnwerker, interieurbouwer of timmerman naar zijn grootste uitdaging, en je krijgt telkens hetzelfde antwoord: geschikte vakmensen vinden. Jongeren met handvaardigheid, technisch inzicht én zin voor kwaliteit zijn zeldzamer dan ooit. "Iedereen zoekt die witte merel met gouden handen," klinkt het bij Willy Simoens, voorzitter van Embuild Vlaamse Schrijnwerkers. "Maar ons onderwijs verschuift steeds meer het accent naar kennis, en besteedt almaar minder aandacht aan handvaardigheid, terwijl dat essentieel is voor een goede vakman. Door het verdwijnen van specialisatiejaren wordt ook de band met de arbeidsmarkt doorgeknipt. De verantwoordelijkheid voor het opleiden van jongeren verschuift zo steeds meer van het onderwijs naar onze bedrijven."

Een nijpend tekort aan technisch geschoolden

Embuild Vlaamse Schrijnwerkers wil met de Vlaamse Houtproef aandacht vragen voor het teruglopende aantal bouwopleidingen in onze middelbare scholen. Het onderwijs komt immers niet tegemoet aan de behoeften van de Vlaamse arbeidsmarkt, die wanhopig op zoek is naar technisch geschoolde profielen. En dat terwijl het beroep van schrijnwerker al sinds jaar en dag een knelpuntberoep is in Vlaanderen. In de Knelpuntberoepenlijst die de VDAB eerder dit jaar publiceerde, waren zowel binnenschrijnwerker, buitenschrijnwerker als werkplaatsschrijnwerker gecatalogeerd als knelpuntberoep.

Terug naar de basis van het vak

Via de Vlaamse Houtproef wil de beroepsfederatie van Vlaamse schrijnwerkers ook een duidelijk signaal geven aan de onderwijsinstellingen dat basisvaardigheden als manuele houtbewerking en handvaardigheid niet uit het oog verloren mogen worden. Uiteraard moeten leerlingen leren werken met machines, maar bij het plaatsen van een raam of keuken bij de klant zal een schrijnwerker altijd moeten kunnen terugvallen op zijn vakbekwaamheid om kleine aanpassingen te doen. Daarvoor is die handvaardigheid onmisbaar. En we stellen vast dat de leerlingen in de richtingen houtbewerking steeds minder oefenen op deze handvaardigheid door de toegenomen aandacht voor machinewerk.