Begin jaren negentig was er grote nood aan een professioneel organisme ter ondersteuning van de Vlaamse vastgoedmarkt. In 1993 werden de eerste bouwstenen gelegd van wat vandaag is uitgegroeid tot een leidinggevende overkoepelende organisatie in de Vlaamse vastgoedwereld. Het VVF behartigt al 20 jaar de belangen van de Vlaamse vastgoedmakelaar en dit dankzij een waaier van activiteiten en initiatieven zoals het informeren van haar leden, maar ook het ondersteunen van haar leden in de vorm van vorming en opleiding voor de vastgoedmakelaar. De regionale werking op Vlaams niveau waarborgt een lokale en relevante aanpak voor de leden, met een duidelijke toekomstig gericht visie. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat het VVF jaar na jaar haar ledenbestand heeft kunnen uitbreiden.
Gastsprekers zorgen voor interessant debat
Een aantal experten fleurden de viering op met een interessant debat. Deelnemers waren Dirk Meulemans (Professor, Docent HU Brussel, HOGent en KULeuven), Luk Lemmens (Eerste Gedeputeerde Provincie Antwerpen), Rob Van de Velde (Schepen Stad Antwerpenbevoegd voor ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling, groen en erfgoed), Koen Kennis (Schepen Stad Antwerpen, bevoegd voor financiën, mobiliteit en toerisme), Katrien Putzeys (Diensthoofd ruimtelijke ordening Provincie Vlaams-Brabant). Hans Brockmans van het magazine Trends deed dienst als moderator.De VVF is alvast heel trots op de afgelegde weg. “We zijn blij dat deze gasten met ons deze mijlpaal voor onze organisatie hebben mee gevierd. We kijken alvast uit naar de volgende twintig jaar van de VVF. We zijn ervan overtuigd dat er een belangrijke rol is weggelegd voor ons als katalysator van verdere samenwerking tussen de verschillende actoren in het Vlaamse vastgoedlandschap. De thematiek is alleszins brandend actueel, wat ook bleek uit de tussenkomsten van onze gastsprekers”, aldus Paul De Blay, voorzitter van de VVF.
Zo liet Professor Meulemans alvast weten: “In de vastgoedsector gaat het niet om de macht, maar wel om een redelijke vertegenwoordiging van alle actoren in de sector, waar iedereen beter van wordt. Daarom is in het wetsontwerp voor de oprichting van syndici, rentmeesters en (mede)-eigenaars speciale aandacht besteed aan een evenredige vertegenwoordiging van alle actoren.”
Ook mevrouw Katrien Putzeys, Diensthoofd Ruimtelijke Ordening Provincie Vlaams-Brabant, benadrukt het belang van een goede samenwerking: “De provincie Vlaams-Brabant zet al ruim 10 jaar in op een gebiedsgerichte projectwerking. Daarbij hecht de provincie veel belang aan het voorbereidende proces, waarbij in overleg met alle betrokken partijen een visie voor de toekomstige ontwikkeling van een gebied uitgewerkt wordt. Maar daar blijft het niet bij. De provincie blijft ook na het opmaken van de plannen de trekker van het realisatietraject. Dat deze aanpak werkt, zien we bijvoorbeeld aan de stationsomgeving van Aarschot. Daar werd een masterplan opgemaakt, dat nu stap voor stap wordt uitgevoerd op het terrein. Zo werd in 2011 de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug over de sporen in gebruik genomen, worden op dit moment woon- en kantoorontwikkelingen in de omgeving van het station gerealiseerd, start volgend jaar de aanleg van de nieuwe pendelparking, en is de voorstudie bezig voor het nieuwe bedrijvencentrum dat de schakel moet vormen tussen het station en de bedrijvenzone Nieuwland.”
De heer Koen Kennis, schepen van mobiliteit in Antwerpen, ziet de grootste uitdaging in het parkeerbeleid: “De uitdaging voor de toekomst is parkeergelegenheid. Samen met de vastgoedsector moeten we werk maken van voldoende parkeerplaatsen.”
Luk Lemmens, Eerste Gedeputeerde van de Provincie Antwerpen, besluit als volgt: “Duurzaam omgaan met ruimte in steden en gemeenten in onze provincie is een uitdaging voor de toekomst ! Kernversterking is dus de boodschap.”