Algemeen

Vlaamse bouwbedrijven willen coalitiewissel

In de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen onderwierp de BOUWUNIE 300 Vlaamse bouw-kmo's aan een korte enquête. Doel was na te gaan welke overheidsmaatregelen bovenaan hun verlanglijstje staan en welke politieke partijen volgens hen meest aangewezen zijn om deze actiepunten uit te voeren. Dit leverde verrassende resultaten op.

Bouwbedrijven willen coalitiewissel
Op de vraag wie volgens de bouwkmo's zeker in de nieuwe Vlaamse regering moet zitten, komen de VLD en het kartel CD&V  NV-A als overwinnaars uit de bus (beiden 43%), op grote afstand gevolgd door Vlaams Blok (6%), SP.A-Spirit (5%) en Groen! (2%). Het verschil met de enquête die BOUWUNIE vorig jaar hield naar aanleiding van de federale verkiezingen (juni 2003) is frappant. CD&V-NV-A maakt een grote sprong voorwaarts terwijl SP.A-Spirit duidelijk uit de gratie is.



Bouw-kmo's formuleren Vlaamse beleidsprioriteiten
Om het ondernemingsklimaat te verbeteren, zou de nieuwe regering volgens de Vlaamse bouwbedrijven zeker volgende maatregelen moeten nemen (top 5):

afbouwen van de administratieve rompslomp, zeker op het vlak van de milieureglementering
scheppen van een fiscaal vriendelijk (ver)bouwklimaat
invoeren van een vereenvoudigd en degelijk werkend premiestelsel voor de bouw en renovatie van woningen
maatregelen nemen om meer en betaalbare bouwgronden op de markt te krijgen
zorgen voor betere en meer bouwopleidingen, zowel voor jongeren, werknemers als werklozen
Daarnaast sprak meer dan 75% van de Vlaamse bouwbedrijven de wens uit dat de Vlaamse overheid meer zou investeren in infrastructuur en de grondverzetregeling zou aanpassen zodat die betaalbaar wordt en minder administratie meebrengt. Ze willen toegang tot een gemeentelijk of specifiek kmo-containerpark, een nieuwe regeling leegstandsbelasting die meer rechtszekerheid biedt, en meer en goed uitgeruste bedrijventerreinen.

Deze beleidseisen zijn niet voor iedereen in dezelfde mate belangrijk. Afhankelijk van de bedrijfstak en de bedrijfsgrootte schuiven de bouwbedrijven andere prioriteiten naar voor. De vermindering van de papierberg is voor iedereen het belangrijkst. Maar terwijl de algemene en ruwbouwaannemers meer en betaalbare bouwgronden belangrijk vinden, leggen de kmo's uit de voltooiing (schrijnwerkers, installateurs cv/sanitair, schilders, stukadoors) meer de klemtoon op een degelijk werkend en vereenvoudigd systeem van bouw- en renovatiepremies. De grondwerkers zetten dan weer een betaalbare en administratief eenvoudige grondverzetregeling bovenaan hun lijstje met beleidsprioriteiten.
Build for Life