Vastgoed

Vlaamse huurprijzen stegen de afgelopen drie jaar minder dan de index

Vlaamse huurprijzen stegen de afgelopen drie jaar minder dan de index
Volgens recente gegevens van vastgoedplatform Zimmo en adviesbureau StadimData zijn de huurprijzen in Vlaanderen de afgelopen drie jaar minder sterk gestegen dan de gezondheidsindex, die als basis dient voor de wettelijke huurindexering. Waar de gezondheidsindex met 18% toenam, bleven de huurprijzen van zowel nieuwbouw- als oudere appartementen iets achter, met stijgingen van respectievelijk 16% en 15%.

Een mogelijke oorzaak van deze relatief gematigde stijgingen kan worden toegeschreven aan de beperkingen op de indexatie van energetisch inefficiënte woningen tijdens de energiecrisis. Toch is er het afgelopen jaar een versnelling zichtbaar in de huurprijsstijgingen. Dit kan worden verklaard door de toenemende schaarste op de huurmarkt, een gevolg van de hogere rentevoeten en strengere eisen voor eigen inbreng bij de aankoop van een woning.

De belangrijkste cijfers in een notendop:
  • De huurprijzen van nieuwbouw- en oudere appartementen stegen de afgelopen drie jaar met respectievelijk 16% en 15%, wat onder de 18% stijging van de gezondheidsindex ligt.
  • Het afgelopen jaar stegen de huurprijzen echter sneller dan de gezondheidsindex: 7% voor nieuwbouw en 4% voor oudere panden, tegenover 3% voor de gezondheidsindex.
  • De prijzen van nieuwbouwappartementen zijn het laatste jaar sneller gestegen dan die van oudere panden (7% vs 4%)
  • 25% van de huurappartementen in Vlaanderen is jonger dan 10 jaar, tegenover slechts 12% in Brussel en 14% in Wallonië.

De huurprijzen zijn de afgelopen drie jaar minder gestegen dan de gezondheidsindex

Uit de analyse van de huurmarkt over de afgelopen drie jaar blijkt dat de huurprijzen van zowel nieuwbouw- als oudere appartementen een vergelijkbare ontwikkeling hebben doorgemaakt. De huurprijs van nieuwbouwappartementen steeg met 16%, terwijl die van appartementen ouder dan tien jaar met 15% toenam. Opvallend is dat de gezondheidsindex in dezelfde periode met 18% steeg, wat betekent dat de huurprijsstijgingen onder de wettelijke huurindexering bleven. Een mogelijke verklaring voor deze gematigde stijging is de beperking van de indexatiemogelijkheden voor energetisch minder efficiënte panden tijdens de energiecrisis.

Als we alleen het laatste jaar bekijken, zien we dat de huurprijzen sneller stijgen dan de gezondheidsindex. Deze stijging zou mogelijk te maken kunnen hebben met de toenemende krapte op de huurmarkt, veroorzaakt door zowel de aanhoudend hoge rentevoeten als de strengere eisen voor eigen inbreng bij de aankoop van een woning.

"Een belangrijke trend die momenteel bijdraagt aan de toenemende druk op de huurmarkt, is de recente stijging van de rentevoeten. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat veel potentiële kopers langer op de huurmarkt blijven, omdat het kopen van een woning voor hen financieel minder haalbaar is geworden. Dit verhoogt de vraag naar huurwoningen aanzienlijk. Deze trend is vooral merkbaar in het segment van nieuwbouwappartementen, waar de huurprijzen het sterkst stijgen door de toenemende vraag naar energie-efficiënte en moderne woningen", aldus Marjorie Vanbets, woordvoerder van Zimmo


Huurprijs nieuwbouwappartementen steeg het afgelopen jaar sneller dan die van oudere panden

De huurprijzen van zowel nieuwbouwappartementen als oudere panden (+tien jaar) zijn de afgelopen drie jaar op een vergelijkbare manier gestegen. Wanneer we echter specifiek naar het afgelopen jaar kijken, zien we een ander beeld. In Vlaanderen stegen de huurprijzen van nieuwbouwappartementen met 7%, wat aanzienlijk hoger is dan de 4% stijging bij oudere panden. Vooral in Vlaams-Brabant was dit verschil opvallend, met een stijging van 11% voor nieuwbouwappartementen tegenover 4% voor oudere panden. Andere provincies volgen deze trend, maar in mindere mate.

"Hoewel de rentevoeten de laatste maanden wat zijn gedaald, zorgde de stijging tot begin 2024 ervoor dat minder huurders overstapten naar de koopmarkt. Tegelijk kiezen veel jongeren bewust voor de flexibiliteit van huren in plaats van kopen. In combinatie met de verdunning van huishoudens heeft dit geleid tot een toenemende vraag naar huurwoningen, met name naar nieuwbouwappartementen. Deze panden zijn populair door hun energie-efficiëntie en instapklare staat, maar het beperkte aanbod en de sterkere economische positie van huurders zorgen ervoor dat de huurprijzen hier vaak boven de index stijgen. Bovendien schrikt de renovatieverplichting potentiële kopers af, wat de druk op de huurmarkt nog verder verhoogt", aldus Marjorie Vanbets, woordvoerder van Zimmo


Een op vier huurappartementen in Vlaanderen is jonger dan tien jaar

In België is 20% van de huurappartementen jonger dan tien jaar. In Vlaanderen ligt dit aandeel hoger, met 25% van de huurappartementen dat jonger is dan tien jaar. In Brussel en Wallonië is de situatie anders: in Brussel is slechts 12% van de huurappartementen jonger dan tien jaar, terwijl in Wallonië 14% van de huurappartementen in deze categorie valt. Brussel heeft daarmee het oudste huurwoningbestand, met maar liefst 88% van de appartementen die ouder zijn dan tien jaar.

Wanneer we de Vlaamse steden onder de loep nemen, zien we opvallende verschillen in het aandeel van huurappartementen jonger dan 10 jaar. Roeselare voert de lijst aan met 29%, gevolgd door Genk (28%) en Hasselt (26%). Andere steden zoals Turnhout en Kortrijk hebben elk 21% van hun huurappartementen jonger dan 10 jaar. In steden zoals Aalst (18%) en Brugge (16%) is het aandeel jonge huurappartementen duidelijk lager. Grootsteden zoals Antwerpen (17%), Leuven (18%) en Gent (17%) blijven hier achter.

Ruim meer dan de helft van de Vlaamse huurappartementen heeft minstens EPC-label B

In Vlaanderen is de energie-efficiëntie van huurappartementen relatief hoog, zo heeft meer dan 60% van de huurappartementen een EPC-label B of hoger en beschikt 83% over een EPC-label van minstens C.

Wanneer we dit vergelijken met Brussel, zien we een andere situatie. Hoewel een directe vergelijking moeilijk is vanwege regionale verschillen in de EPC-labels, kunnen we stellen dat 62% van de Brusselse huurappartementen een EPC-label heeft dat hoger is dan E, wat ruwweg vergelijkbaar is met een C-label in Vlaanderen. Slechts 49% van de Brusselse appartementen haalt een niveau dat vergelijkbaar is met een D-label of hoger, wat overeenkomt met het Vlaamse B-label. Vlaanderen scoort dus duidelijk beter op vlak van energie-efficiëntie, wat deels te verklaren is door het jongere woningbestand in vergelijking met Brussel, waar een groter aandeel oudere woningen op de huurmarkt aanwezig is.