Vlaams minister van Energie Bart Tommelein voorziet 819.000 euro investeringssteun voor zonnespiegels of -parabolen, een nieuwe groene warmtetechnologie die nooit eerder in ons land is toegepast. Door het zonlicht via parabolische spiegels te concentreren, komt hoogwaardige warmte vrij met temperaturen die veel hoger liggen dan bijvoorbeeld bij een zonneboiler. Hoogwaardige warmte is nodig bij industriële processen.
De firma Azteq zal met de investeringssteun drie verschillende proefopstellingen doen met éénzelfde vermogen, maar telkens andere toepassingen. Het bedrijf wil op die manier expertise opbouwen en data verzamelen rond de warmte-opbrengst, de mogelijke toepassingsgebieden, de integratie van bestaande systemen en de inplanting in de omgeving. In totaal zullen deze drie installaties tussen de 1.260 en 1.390 MWh bijkomende groene warmte produceren per jaar.
Projecten in Oostende, Genk en Antwerpen
In Oostende komt de installatie terecht op een oud industrieterrein. De groene warmte wordt gebruikt door het chemiebedrijf Proviron. De warmte die hier nodig is bedraagt 260 graden.In Antwerpen is het havenbedrijf ADPO uit Kallo afnemer voor de opslag van verwarmde vloeistoffen. Daarvoor is warmte nodig boven 140 graden Celsius. De parabolische spiegels komen boven de parking en de spoorweg, en onder een hoogspanningslijn.
De derde installatie ten slotte komt terecht op de terreinen van het wetenschapspark Thor in Genk. Zij zullen de hoogwaardige warmte onder meer gebruiken in een proeflaboratorium voor ORC-installaties en voor de verwarming van gebouwen aangesloten op een warmtenet.
Investeringssteun
De totale investering van het project bedraagt 1,425 miljoen euro. Tegenover de 819.000 euro investeringssteun door de Vlaamse overheid staat een minimale warmte-opbrengst van 18.900 Megawattuur gedurende de eerste 15 jaar. Nog dit jaar wordt gestart met de bouw van de installaties. Eind 2019 zouden de 3 installaties operationeel moeten zijn.Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie: ‘Met deze proefinstallaties geven we de productie van groene warmte de komende jaren een boost. De energie-wereld evolueert razendsnel. Als Vlaamse overheid geven we nieuwe technologieën een duwtje in de rug tot ze marktrijp zijn. Hernieuwbare energie is immers goed voor onze gezondheid én zorgt voor jobs.’
Koen Vermout, CEO bij Azteq: ‘Het vergroenen van de industriële warmtebehoefte, voor de productie van bijvoorbeeld stoom op hoge druk en temperatuur, leidt niet enkel tot een wezenlijke vermindering van de CO2-uitstoot, maar helpt ook de energiefactuur voor onze bedrijven te verminderen en creëert duurzame arbeidsplaatsen