Algemeen

Vlaanderen is niet klaar voor een volgende waterbom

Vlaanderen is niet klaar voor een volgende waterbom
De aankomende passage van cycloon Boris in Centraal-Europa zou een duidelijke wake-up call moeten zijn voor de onderhandelaars van de volgende Vlaamse regering. Hoewel we deze keer lijken te ontsnappen aan de ergste gevolgen, kan een waterbom van deze omvang grote delen van Vlaanderen onder water zetten. Het is daarom cruciaal dat de grote gebreken in de waterinfrastructuur in Vlaanderen snel worden aangepakt.

De afgelopen jaren zijn er weliswaar al belangrijke stappen gezet, maar volgens Embuild Vlaanderen is dit niet voldoende. Zij benadrukken dat er jaarlijks meer dan 420 miljoen euro extra nodig is om onze basisinfrastructuur op peil te brengen en te houden. Verdere investeringen zijn dringend nodig om Vlaanderen beter te beschermen tegen toekomstige klimaatrampen.

"De communicatie over de politieke onderhandelingen lijkt daar nu weinig rekening mee te houden, terwijl dit wel cruciaal is voor een welvarende toekomst voor Vlaanderen. Hopelijk beseft men dat nieuw sociaal beleid teniet zou worden gedaan, indien onze basisinfrastructuur niet op orde is om de terugkerende extreme weersomstandigheden veel beter op te vangen", zegt Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.


Investeer in waterveilig en klimaatbestendig Vlaanderen

Na de waterbom in 2021 in Wallonië, werd de impact op Vlaanderen nagegaan van een gelijkaardig scenario. In het worst-case scenario lopen de kosten op tot 8 miljard euro. Ook de gevolgen van droogte hebben een kostprijs. Zo werd bijna 100 miljoen euro aan landbouwers uitbetaald door de droogte in 2018, waren er diepgangbeperkingen op verschillende bevaarbare waterlopen en ondervond ook de productie van diverse economische sectoren schade (bron: Evaluatierapport waterschaarste en droogte 2019).

In zijn memorandum becijferde Embuild Vlaanderen dat in de volgende legislatuur de investeringen in de waterhuishouding dienen te stijgen met 426 miljoen euro per jaar om een waterveilig en klimaatbestendig Vlaanderen te realiseren. Een meerjareninvesteringsprogramma dient te focussen op de structurele voortzetting van de Blue Deal om o.a. onze rivieren opnieuw te laten meanderen en water bovenstrooms meer vast te houden; de onderhoudsachterstand bij o.a. oeververdediging, kaaimuren, sluizen enz. Denk maar aan de stuwen in Geraardsbergen die hopeloos verouderd zijn. En het versterken van het Sigmaplan om zich verder aan te passen aan de klimaatverstoring.

Maak werk van gecoördineerd beleid

Maar de volgende Vlaamse regering moet niet alleen meer budgetten voorzien, ook is een Vlaamse Watercommissaris nodig. Vandaag werken er te veel actoren naast elkaar. Daarom vraagt de bouwfederatie één regisseur die samen met de lokale spelers en overheden een aanpak uitwerkt. Zo worden de budgetten gecoördineerd en efficiënt ingezet. "Versnipperde bevoegdheden vertragen belangrijke investeringen. Stel één eindverantwoordelijke aan om dit verhelpen", aldus Caroline Deiteren.